Skip to main content
search

Наскоро бе открит музей на изкуствата в град Шавеш, Португалия. Строежът на музея започва още през 2011 година и е проект на световноизвестния архитект Алваро Сиза. Целта на сградата е в нея да бъдат изложени едни от най-значимите португалски произведения на изкуството на Надир Афонсо, португалски художник и архитект. Изложбата, с която се открива музеят е наречена „Надир Афонсо – ключът към изкуството“. Известният португалски художник е представен не само като артист творил в стила на геометричното абстрактно изкуство, но и като философ, който работи в ранните години на творчеството си заедно с Льо Корбюзие и Оскар Нимайер.

За осъщесвяването на музея са похарчени 8.5 милиона лири, като 85% от строителството е частно финансирано.

Сградата се характеризира с геометричност като това е препратка към стила на творчеството на Надир Афонсо.

В сградата се помещават аудиториум, изложбени зали, библиотека, архив, работилница, кафене и магазин. Площта на терена надвишава около шест пъти тази на самата сграда и се намира в дясната част на коритото на реката Тамега. Музеят е застрашен от наводняване и решението, което Сиза предлага е да го повдигне с помощта на серия перпендикулярни тектонични плоскости, които да го защитават от водата.

Надир Афонсо, който почина на 93 години през 2013 година, е вдъхновил още едно изложбено пространство в Португалия, което отвори врати през 2013 година в близост до Шавеш – в Ботикас.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu