Skip to main content
search

Всяка година галерията Серпентин (Serpentine gallery) поръчва на утвърдил се архитект да проектира павилион, който ще бъде поставен сред тревата, впечатлявайки стотиците хиляди хора, които ще го посетят през летните месеци. Временни павилиони като този са шанс за архитектите да изпробват нови идеи и да покажат на обществеността какво е архитектурата и какво би могла да бъде. Освен ако не сте в Лондон, няма да имате възможността да посетите лично галерията, но благодарение на интернет връзката, можете да се пренесете там виртуално.

Временните павилиони са прозорец към света на архитектурата.

Тазгодишният павилион, проектиран от Bjarke Ingels Group (BIG), е комплексна скулптурна форма, която би могла да се конструира използвайки прости геометрични правила. Всъщност повтарящите се геометрични тела, наподобяващи тухли, пресъздават духа на познатите ни от детството игри на Лего и Майнкрафт. Структурата създава единно цяло и образува определена форма благодарение на изчисляването и прецизността на зададен алгоритъм.

Павилионът е създаден като са използвани компютърни технологии, следвайки прост принцип – започвайки с тухла и използвайки тухлата многократно, за да бъде създадена стена, а след това премествайки стената, така че в основата си тя да следва крива. Построеният чрез дефинирането на определени правила модел, позволява да се променят компонентите на стената, височината на тухлите и формата на кривата, стигайки накрая до нов павилион без да се е налагало да се променя всичко поотделно. Моделирането с помощта на този метод позволява само с няколко изменения да се изследват неограничените възможности на системата от тухли.

Тъй като всичко се прави в браузър, тези изследвания могат да бъдат споделени с всеки, който се интересува и има компютър и интернет връзка. Възможността да се споделят 3D визуализации по този начин, без да се налага инсталирането на нов софтуер или да се обменят файлове, прави уеб браузърите изключетелно мощен инструмент за комуникация в архитектурата.

Предизвиквам ви да проектирате най-хубавата стена, която Серпентин павилионът е имал някога, но внимавайте – с голямата сила, идват и големите отговорности.

Тук можете да експериментирате с различни модели.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu