Skip to main content
search

„Безкрайно щастие“ е документален филм, проследяващ живота на хората в уникалния 8 HOUSE – многофункционален комплекс в Копенхаген, Дания.  Той е част от поредицата „Living Architectures“, създадена от продуценти от Италия и Франция. Те разглеждат архитектурата по един нов начин – оставят я да говори сама за себе си. Вместо да анализират конструкцията, функцията или естетиката на сградите, те се обръщат към обитателите, опитвайки се да разберат и осмислят тяхното мнение.

„Безкрайно щастие“ задава въпроса способна ли е архитектурата да прави хората щастливи.

Филмът е експеримент, който ни кара да се замислим как възприемаме средата и по какъв начин тя ни влияе. Видео дневникът не е правен по сценарий. Той е неподправена компилация от истински истории, проследяваща отношенията човек-пространство. „Безкрайно щастие“ осмисля 8 HOUSE по един нов начин и рисува отпечатъка, оставен от хората, наричащи я „дом“.

domus-the_infinite_happiness_16

maxresdefault

Всички сгради, които са главно действащо лице в поредицата „Living Architectures“, са значими образци от съвременната архитектура. Разглежданият от нас 8 HOUSE е изумителен проект на датското архитектурно студио BIG, създаден да приюти един нов начин на живот.  Иновацията се изразява в комбинацията на различните функции и развитието им по хоризонталата. Магазини, офиси, мезонети, апартаменти и детска градина съществуват и си сътрудничат в многофункционалния комплекс в предградията на Копенхаген. 8 HOUSE е цял квартал, който вместо на земята, е разгърнат във височина. Намиращ се на място, формиращо своеобразна граница между градско-извънградско, той използва всички плюсове на скучния равнинен релеф и формира изумителни гледки… в безкрайността.

Архитектите се осланят на концепцията, че където не съществува нищо, всичко е възможно.

В план сградата представлява обърната осмица, която може да се прочете и като знак за безкрайност. Формата е сплескана в югозападния си край и позволява осигуряване на необходимата дневна светлина, топлина и вентилация на всички жилища. В частта, където покривите са скатни, те са озеленени и участват в събирането на дъждовната вода. Обликът им е успешно интегриран в цялостната визия на сградата и помага за енергоефективността й. Усещането за непрекъснатост се подсилва и от „улицата“, преминаваща през целия път от земята до последното ниво без прекъсване. Практически, можеш да караш колелото си от първия до последния етаж. Също така, пред жилищните единици са проектирани терасирани градини, което допълва усещането за дом. В основата на концепцията на 8 HOUSE е повече прекарване на свободното време на чист въздух и размиване  на понятията вътре-вън. Пейзажът е осмислен и развит. Огромният по размери комплекс е своеобразен акцент, който намира своя начин да се впише чрез умело подбрани материали и форми.  Водните площи обогатяват и подсилват образа с отраженията, които създават.

8h_image-by-dragor-luftfoto_01

4035d6230786eeff8cf44d0070d145f8

Отвъд същността на сградата и нейните функции, това , което я прави такава, каквато е, е случващото се отвътре, живата комуникация и ежедневните процеси. Един от обитателите споделя, че според него 8 HOUSE е най-доброто място за живeене на света. Друг разказва, че първоначално е смятал размерите на сградата, съпоставена с контекста, за абсурдни. В следващия момент, когато е усетил атмосферата отвътре, е преосмислил контраста като вдъхновение. Почти всички споделят, че тя е необичайна. Но не по отрицателен начин – подканва те да общуваш. Изградено е чувство на доверие, хората спират и разговарят, а не просто се разминават. Социалният живот, обикновено случващ се на нивото на улицата, се издига и намира мястото си в триизмерното пространство. Общите жилищни площи са осмислени като оформящи чувството за общество. Оказва се, че социалната архитектура работи. Хората имат своя избор – да се “влеят” в общуването или да изберат уединение.

Създадена е нова типология, въплъщаваща всичко в едно – оптимизиране на пространството, развиване на всичките му самостоятелни качества, но и доказване на мястото му в контекста и взаимовръзките с обкръжаващото. Социалният експеримент постига изумителна хармония, една миниутопия, разгърната в предградията на Копенхаген.

Сградата живее свой собствен живот.

untitled

Проектите на BIG се стремят отвъд самоцелното конструиране, те търсят на по-добър облик и живот на града и неговите обитатели. Създаването на архитектура за хората, използване на преимуществата в градската среда, приемането на предизвикателства и бягство от установеното… това е бъдещето на архитектурата.

И все пак, филмът, та дори и сградата оставят усещане за нещо недоизказано. Когато нещата изглеждат толкова подредени и съвършени, е напълно нормално да се усъмним в истинността им. Цялото това спокойствие изглежда подозрително. Но от друга страна… хората са щастливи. Правят това, което харесват, развиват идеите си, общуват и се развиват в безкрайността на 8 House.

 

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu