Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необичайни конструкции като „Пророческият мост„, “Мостове от пластмаса”, “Многоцветен тетрис хотел” и др. Амстердам оглавява класацията за най-много мостове в света! Със своите близо 2500 такива, 500 от които са в градския център, столицата на Холандия има повече положени мостове от Венеция, позната като градът на каналите. Този път ще насочим вниманието си към една необичайна структура.

© a-world.in.ua

Отличителният мост Питон е открит през 2001г. и се намира в центъра на града в близост до поразителни исторически паметници, както и архитектурният център, намиращ се в източен Доклендс. Една година по-късно конструкцията печели награда за международен пешеходен мост. Мостът свързва остров Борнео с източните пристанища в Амстердам. Ярката червена постройка има дължина 90м и е проектирана от Adriaan Geuze, който е част от екипа на архитектурното студио West 8.

© brainberries.co

Мостът Питон, познат също като Висок мост (от. нидерл.- Hoge Brug, Pythonbrug), се отличава перфектно със своята уникална серпентинова форма. Снабден е с изящни перила от двете страни, допълнително украсени със странични кръстосани връзки, които още повече допринасят към красивия му вид.

През канала се простират 3 моста, които имат особена роля в създаването на уникална атмосфера в зоната около пристанищата. Питон има стълби, което изисква от пешеходците с велосипеди да бутат колелото си. В случай че не ви се бута, в близост до пешеходния мост е обособен подобен такъв, който е с по-нормална форма, познат като Нисък мост (Lage Brug) и е предназначен както за пешеходци, така и за велосипедисти.

© a-world.in.ua

Прототипът на моста в началото на проекта е бил с бял цвят, както се е предполагало да бъде след построяването му, но по някаква причина след откриването е с червен. Това не се е оказало проблем, дори напротив. Червеният цвят, както и огънатите форми правят моста забележителен и по-видим, за разлика от белия такъв.

© a-world.in.ua

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Смъртоносен път в Боливия

И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…