Skip to main content
search

Наскоро приключи финалното обществено обсъждане на последния ПУП на Борисовата градина. Както и се очакваше, важните решения се отлагат за неопределено време, а сред обсъжданите идеи е провеждането на референдум по най-спорните въпроси в него. Съдбата на къпалнята „Мария Луиза“, Естрадата, Колодрума, Конната база, стадион „Българска армия“, автокъща „Капитолия“ и на други от обектите на територията на парка е на изчакване. „Горещият картоф“ безспорно е стадион „Българска армия“, за когото има заявен от години инвеститорски интерес за изграждане на чисто ново съоръжение.

ПУП Борисова градина, изготвен от Ковачев архитекти ЕООД

Архитектурното бюро печели конкурс за изработване на проект през 2016 г. и през 2019 г. е изготвен предварителен такъв. По него постъпват стотици предложения. В преработения проект на ПУП отпада изграждането на нови сгради и като цял не се предвижда никакво ново строителство. Съществуващите обекти ще могат да се реконструират само при запазване на наличната към момента обществена функция. Борисовата градина ще бъде разделена на големи урегулирани парцели с ясно дефинирано предназначение, което да не може да се променя. Предвижда се забрана на разполагането на преместваеми обекти и облагородяването чрез спортни обекти на една по-периферна зона в парка като гара Пионер.

Езерото с лилиите, източник: stolica.bg

Обсъждането и казусите къпалня „Мария Луиза“ и стадион „Българска армия“

Изграждането на нов стадион на мястото на сегашния е идея, която не успяха да осъществят няколко собственици на клуба. В сегашният си вид Българска армия е абсолютно грохнало съоръжение, а всякакви козметични ремонти и промени вече са икономически необосновани и неприемливи за собствениците на клуба, ползващ стадиона.

Стадион Българска армия, източник снимка: автора

Повече от 20 години всяко намерение в тази посока стигаше до представяне на идеен проект, който капитулираше пред административната каша със собствеността на обекта, яростен отпор от природозащитници и представители на общинската и политическата власт, и скоропостижно приключваше дотам. Настоящите собственици на ЦСКА работят по проекта за нов стадион повече от 5 години и всичко, както винаги, изглежда обречено, въпреки подсигуреното на 100% частно финансиране за изграждането. Изглежда няма значение и поетият ангажимент новият стадион не само да не излезе от „чашката“, но и да се свие навътре след премахването на лекоатлетическата писта; както и обещанието нито едно дърво да не бъде премахнато. На последното обсъждане са изказани идеи клубът да строи нов стадион на друго място в София и да се направи градски референум по темата, което със сигурност генерира още обществено напрежение и е вероятно да отложи възможността този казус да бъде решен.

Езерото с (без) патиците, източник снимка: автора

Къпалнята „Мария Луиза“ е едно от емблематичните за София места, което не функционира от почти 20 години. Собствеността й е преобладаващо частна, Столична община трябва да отчужди имота и да го постави в резерватната част на парка, за да се избегне възможността от застрояване с цели, различни от общественото й предназначение до момента. Екипът на кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков вече работи по документацията, касаеща решаването на този проблем, а колко време още това място ще пустее е въпрос с повишена трудност.

Къпалнята Мария Луиза, източник снимка: kletamaikabalgaria.com

Как е създадена къпалнята четете тук

Нуждите са много, времето неумолимо тече

Борисовата градина е най-старият и красив парк в София. Проблемите в него обаче са много, а решенията бавни поради огромния обществен интерес и следващите от това бюрократични спънки. Уникалният розариум откъм стадион „Васил Левски“ наскоро бе основно реконструиран и в момента е едно прекрасно място за отдих. Розариумът до Спортна София обаче е напълно занемарен и необгрижен.

Розариумът на гърба на автокъща Капитолия, източник снимка: автора

Водният канал с лодките в целия си блясък днес, източник снимка: автора

Подобна е ситуацията с езерото Ариана, Колодрума, Маймунарника, стадион Юнак, езерото с патиците, Водният канал (пълна разруха) и още много други обекти, които имат спешна нужда от обновяване. Ще я дочакат ли?

Още за Борисовата градина тук

 

 

 

 

 

Ивайло Ганчев

С образование за писател (доколкото изобщо може да се говори за подобна връзка), редактор с интереси в литературата, сценарното писане и киното.

Остави коментар

Close Menu