Skip to main content
search

В предишната статия говорихме за прохода Col de Turini във Франция, планината, върху която се намира, участията на пътя в екстремни състезания и още подробности, които може да видите тук.
В тази статия ще продължим да говорим за високи планини, обгърнати от път по цялото си извисение, още състезания и други любопитни факти, но с разликата, че този път се намират в четвъртата по големина държава в света – Китай.

Проходът се намира в северозападната част на провинция Хунан и е разположен във висините на планина Тианмен.

© Wikimedia.org

Дължината му е 11 км , а височината, която пътят достига е 1300 м над морското равнище, докато най-ниската му точка е на едва 200 м. За да качите планината по пътя е нужно да изминете всичките 99 завоя.
Понеже мястото е, меко казано, вълшебно, 99-те завоя символизират деветте кралства на рая (по 11 за всяко). Освен факта, че завоите са 99, те са и доста опасни, както при прохода Col de Turini. От външната страна на пътя са обособени предпазни бетонни прегради, които осигуряват безопасност при евентуална злополука. Злополука, при която в зависимост на кой завой се намирате, ви очаква неприятно падане по стръмните склонове на планината Тианмен.

Проходът е завършен през 2006 г. след 8-годишен строеж.

Със сигурност много хора биха определили пътя като един от най-грандиозните, заради височините, по които се изкачвате и това, което предлага гледката на такава височина. Ще видите разнообразие от скални образувания, още планини и други тайни от китайската природа. Интересно е как китайските инженери, имайки в предвид местоположението и времето, за което е изграден пътя, са свършили толкова изумителна работа. Благодарение на този труд туристите ще могат да се качат с автомобила си до върха на планината.

Проходът е също познат като “Райския път” или “Пътя към рая”.

© Yi Lu @Corbis.tumblr.com

И понеже обещах състезания, трябва да спомена, че през 2013 г. пътят е бил използван за състезанието “THE REDBULL TIANMENSHAN MOUNTAIN DRIFT KING SHOW”, където двама състезатели, подбрани от екипа на Redbull, са дрифтирали по 99-те завоя на прохода за титлата – Drift King of the Heaven’s road.

© biser3a.com


© biser3a.com

Друго събитие, провело се в планината е свързано с още един екстремен спорт – Паркур.

На 29 май, тази година, бе сглобено най-голямото Паркур трасе в света, където 24-ма трейсъри са демонстрирали способностите си надолу по “Стълбите към рая” , като целта е била да се слезе за най-кратко време. Победител е украинец с време от 44.43 секунди и, имайки предвид 999-те стъпала, това е едно достойно постижение.

Мястото е било домакин и на още други екстремни спортове: скачане с wingsuit, авиошоу и още.

Освен с автомобил, има още няколко начина, по които може да се стигне до върха на Тианмен. За любителите на движението има пътека, позната като “Небесната пътека”, по която може да се качат до “Портата към рая”, която представлява голям, естествено получил се, скален процеп с височина от близо 132м и 30м широчина. Пътеката се състои от точно 999 стълби, а на равнището преди тях ще забележите големия храм Тианменшан. Първоначално построен от династия Тан, която по онова време е била на власт във върховия разцвет на китайската цивилизация, наред с династия Хан, днес храмът е реставриран с по-скорошна постройка, взаимствана с елементите от архитектурния стил на династия Тан. Освен храм, в района е обособен и вегетариански ресторант.

© feel-planet.com

Друго интересно нещо в националния парк е най-голямата разположена в планина, въжена линия в света. Тя е дълга цели 7455м , издига се на височина от 1279м и има на разположение 98 кабини. Въжената линия предлага неописуема гледка в зелената градина на планината, като в същото време ви спестява известни усилия в изкачване по склонове и скали.
В края на линията може да забележите и конзолна пътека, закрепена по периферията на планината, позната като “Призрачния път”. Пътеката също открива красива гледка към хоризонта със своите 800м. С достатъчно смелост може да победите страха от височина, като се разходите и по нейното по-ново продължение, което представлява 60-метрова стъклена пътека, закрепена на около 1500м височина.

© It’s a beautiful world @ Pinterest

Остави коментар

Close Menu