Skip to main content
search

След повече от три десетилетия преход стана ясно, че най-трудното за построяване нещо у нас е стадион. Нито един от водещите футболни клубове у нас не успя в това начинание, независимо от финансовите възможности и намеренията на собствениците им. В няколко случая се стигна до реконструкции на съществуващите стадиони или до частично обновяване с ново строителство. Точещата се вече почти десет години сага по строежа на нов стадион на футболния клуб Ботев Пловдив е нагледен пример за всичко случващо или неслучващо се по темата.

 От ПИМК, фирмата, строяща стадион „Христо Ботев“, познат още като Колежа, обявиха, че строителните работи спират, заради проблеми с документацията и финансирането. Описването на казуса в детайли би направило този текст с обема на роман, затова ето най-важното, щрихирано хронологично:

Началото в ерата „Цветан Василев“

В началото на 2013 г. стадионът е отдаден на концесия на тогавашния собственик на клуба – Цветан Василев. Старото съоръжение е съборено и са поставени основите на ново. Фалитът на КТБ и последвалите събития с напускането на Цветан Василев замразяват строежа.

Нови надежди – държавата се намесва

 В края на 2019 г. и началото на 2020 г. държавата рестартира проекта „Колежа“. На двата водещи пловдивски клуба са отпуснати общо 37 млн. лв. за реконструкции на стадионите им, като 25 млн. от сумата е за съоръжението на Ботев Пловдив. Цялата 2020 г. преминава в процедури за избор на проекти и изпълнители за новия стадион „Христо Ботев“; в края й започват дългоочакваните строителни работи. Феновете са в еуфория, нямат представа какво тепърва предстои.

Стадион Христо Ботев, проект, снимка: Google images

2021 г. – тука има – тука няма за Колежа

В рамките на една календарна година публикациите по темата са разнопосочни, противоречащи си и понякога взаимно отхвърлящи се. Община, кмет, главен архитект, клуб, фирма изпълнител и фенове генерират изключително объркващ, но за сметка на това изобилен, поток информация, от който за средностатистическия наблюдател е невъзможно да разбере кога и дали изобщо строежът някога ще бъде завършен. Строителните дейности са спорадични, фенове отчитат десетки спирания и започвания, както и няколко обещания с конкретни дати за завръщане на клуба на новия стадион.

Строителни дейности преди една година, снимка: www.skyscrapercity.com

И сега отново… началото на февруари 2022 г.

Изявлението на фирмата изпълнител, че от понеделник (07.02) преустановяват работа по Колежа, както и изнесените от нея подробности за причините – включващи липса на документация и пълно разминаване във финансово отношение между възможности и желания – са своеобразен апотеоз на хаоса, съпътстващ този проект. Развръзката предстои, най-трудното нещо за построяване у нас продължава да е нов стадион в голям град. Към момента всъщност това се явява невъзможно… поне до доказване на противното.

Идеята за нов стадион „Българска армия“ в Борисовата градина в София е на около 25 години без никакви изгледи скоро да стане реалност, независимо че през периода собственици на клуба бяха двама от най-богатите българи. На стадион „Георги Аспарухов“ в квартал Подуяне в рамките на почти 10 години беше изградена една нова трибуна без козирка. Толкова.

Вижте тук какъв уникален стадион ще се построи

 

 

Ивайло Ганчев

С образование за писател (доколкото изобщо може да се говори за подобна връзка), редактор с интереси в литературата, сценарното писане и киното.

Остави коментар

Close Menu