Шофирайки, със сигурност може да се натъкнете на различни предизвикателства. Обичайните такива се припознават при голям трафик, където шансът да се предизвика ПТП, да се забавите за среща, или объркате посоката, е доста висок. В случай, че не сте се сблъсквали с изброените примери, особено с объркана посока, имам удоволствието да ви представя най-новия и най-сложен пътен възел в света.

По данни от списание „Градът“ се прогнозира, че до 2020 г. Китай ще създаде строителна индустрия за 2,5 трлн. долара, което обяснява, защо Китай заема немалък дял от световната строителна индустрия. Аргумент зад тези цифри ще бъде именно построеният 5-етажен пътен възел.
Разположен в китайската провинция Чунцин, това е най-сложния възел в света, задминавайки с един етаж вече втория най-сложен такъв, намиращ се в Лос Анджелис, Калифорния.

Строежът на пътния възел започва през 2009 година и е завършен на 31 май тази година, като се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на следващата година, тъй като трябва да се довърши връзката към летище Янг Бей. Пътният възел включва 20 естакади, разпределени на различни нива, като позволяват на шофьорите да се насочат в 8 посоки. На пръв поглед пътният възел изглежда като сериозно предизвикателство и бихте си помислили, че е невъзможно да намерите правилната посока, но инженерите, стоящи зад огромния проект, твърдят точно обратното. Наблюдавайки пътните знаци, ориентирането в пътния възел става лесно и дори да объркате посоката има опция в рамките от 0,5 до 1 км, да поправите грешния завой.

Петте нива на възела, най-високия от които – 37м., свързват сърцето на града с летището и магистралите в околията, давайки възможност за посока към различни зони. С това съоръжение Китай заслужено взима титлата за най-сложен пътен възел в света.

Photos by: © metro.co.uk, GettyImages

Остави коментар с Facebook

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Инфраструктура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…