Skip to main content
search

И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държави, градове. В зависимост от развитието на някоя държава, пътищата са като огледало на нейната икономика. Историята ни е онагледила с примери за такива огледала, един от които достойно може да бъде Древен Рим със своите Древни римски пътища.
В днешно време, с развитието на технологиите са намалeли усилията и времето, нужни за изграждане на пътища, но също така се е увеличило качеството и количеството им. Въпреки успехите на съвременната цивилизация, в света съществуват пътища от миналото, останали и до днес, както и пътища от настоящето, но сякаш са от миналото.
В тази статия ще разгледаме път в провинция Юнгас, Боливия. Път, който е взел толкова жертви, че е провъзгласен за един от най-опасните в света.

© Jimmy Harris @Flickr.com

Преди да се построят други по-безопасни връзки към Коройко, северният път Юнгас е бил първата връзка на градчето със столицата на Боливия – Ла Пас.

Прокаран е през 30-те години на 20 век от парагвайски затворници по време на военния конфликт между Парагвай и Боливия за областта Гран Чако. Освен че се намира в стръмен планински район, 69-километровият път няма нито маркировка, нито мантинели, които да предпазват превозните средства от стръмните склонове. От едната страна има стръмна пропаст, а от другата – висящи скали, които се случва да се срутят върху пътя.

©Jimmy Harris @Flickr.com

Широчината на пътя не надвишава 3 – 3,2м, което прави разминаването между превозните средства почти невъзможно.

Често при нужда от разминаване, шофьорите на превозните средства слизат, за да уточнят кой да мине първи, въпреки че местните си имат правило за пътуващите, а то гласи, че който се връща от Коройко прави път на тези, които отиват натам.
Пътят изкачва известния боливийски преход Ла Кумбре, като стига до 4650м надморска височина и след това слиза към Коройко на височина от 1200м. Планинската атмосфера и височините, на които пътят се простира, предполагат не толкова приветливо време, особено през студените сезони. Често тогава по пътя се случва да падне заслепяваща мъгла, която да пречи на видимостта. В комбинация с дъжд, това може да се превърне и в последното ви пътуване, заради възможността от падане по стръмните скали, някои от които са на 600м височина.

© placesyoullsee.com

Правителството на Боливия се опитва да подобри безопасността на пътя, но конструкцията му на такъв екстремен терен изисква доста средства и време. Все пак най-северната част на оригиналното трасе е заменено с нов, алтернативен, по-модерен и безопасен двулентов път. Въпреки това, оригиналният маршрут все още е предпочитан от голям брой туристи и планински колоездачи, заради тръпката, която може да предостави с обгръщащата го пропаст, а също така и заради тайните на тропическите гори в Боливия.
Пътят също е бил излъчван в редица телевизионни предавания, едно от които е Топ Гиър (Top Gear). В един от епизодите водещите прекосяват 1600 км от тропическите гори в Боливия, северният път Юнгас до Tихи океан, преминавайки през препятствията, които теренът им поставя.

© placesyoullsee.com

Остави коментар

Close Menu