Skip to main content
search

На 26-ти ноември се проведе тиймбилдинг с екипа и участниците от „Академия Лидерите“. Присъстващите бяха запознати с мобилното приложение iHELP, което създава мрежа за взаимогрижа и обединява семейства, приятели, доброволци и професионални спасители в случай на спешна помощ. Идеята е на предприемач от Словения, но нейния говорител и лице за България е Христо Христов. Той разясни на участниците статистики относно нуждата от такъв вид долекарска помощ. Оказва се, че линенките в България пристигат след двадесетата минута, а човек на разстояние до 500 метра, което всъщност е периметъра на приложението, може да пристигне до 5 минути и да ви помогне. Средната продължителност на времето, в което можеш да спасиш човек при сърдечен проблем е от 5 до 7 минути. Имайки предвид това, идеята е спасителят да се отзове до 3 минути. Живеем в напрегнат свят, в който никой не е застрахован, а регистрацията в приложението дава възможност на използващите го да си направят списък от трима човека, които да бъдат непременно уведомени, ако нещо се случва с теб. Апликацията има и опция връзка със 112. Идеята й не е да изключи използването на бърза помощ, а точно обратното да работи и да помага докато тя пристигне. Какво по-добро от това да знаеш, че винаги имаш наблизо в радиус от 500 метра, човек, който може да ти помогне. Всичко е въпрос на избор, никой не е задължен регистрирайки се винаги да се отзовава при нужда, но колкото повече доброволци има, толкова повече спасени животи.
Участниците бяха изключително активни и любознателни, всеки от тях мина обучение как трябва да постъпи при нужда и колко важно всъщност е да запазиш самообладание. Винаги има хора, които при инцидент гледат и не реагират, това е защото не са запознати и се страхуват, но както специалният гост – здравен консултант сподели „Не оставяйте изплашените хора около вас да ви спират да помагате, никой не е спасил нуждаещ се гледайки“. Присъстващите бяха предизвикани да правят сърдечен масаж на специално предназначени кукли, които сигнализират при неправилен такъв. Всички усъвършенстваха правилната стойка и начин, за да успеят при бъдещ инцидент. Участниците задаваха редица въпроси, с които запълниха неяснотите относно правилният подход при спешна помощ. Гостът сподели и какво трябва да се направи, ако нуждаещият е глътнал езика си „В никакъв случай не поставяйте предмети в устата на пострадалия“. Всички заедно разказаха за собствения си опит при различни ситуации и обединиха познанията си.
След редица демонстрации на всеки участник от „Академия Лидерите“, студентите продължиха заниманията си, чрез workshop, който се превърна в сплотяващ елемент за всички присъстващи.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu