Разнообразните и находчиви концепции на Винсънт Калбо за вертикални ферми, богати на вегетация жилищни кули и рефлективни културни сгради често попадат на вниманието на медии в целия свят. Проектите на екипа са несъмнено амбициозни и последното им предложение го доказва за пореден път.

Flavours Orchard е жилищна схема, планирана близо до езероро Дианчи в Кунминг, Китай, и се състои от 45 плюс-енергийни вили, разположени в имот от 90 000 кв. м. Намеренията са това ново жилищно образувание да насърчи междусъседските взаимоотношения чрез общи зеленчукови площи и градини без огради, както и да генерира повече от достатъчно енргия, за да задоволи собствените си нужди.

Електрически велосипеди и безшофьорни електрически автомобили, които могат да бъдат заредени от фотоволтаичните покриви на вилите; рециклиране на органични отпадъци в специални басейни за проиводството на естествен тор; изпращане на използваната от домакинствата вода в биореакторните фасади за анаеробно усвояване; рециклиране на сивата вода за селскостопанско напояване – това са някои от устойчивите мерки, заложени в проекта.

Екипът от архитекти е установил, че средното количество на консумираната електрическа енергия за една година би било по-малко от 50 кВтч/кв. м/година, като нивото на производство може да достигне 100 кВтч/кв. м/година. Така мястото ще се превърне от индустриално сметище в живо екологично селище.

В духа на устойчвите аспекти на тази схема, Vincent Callebaut Architectures са разработили три различни стила на строителство в Кунминг, разделяйки по този начин общността на три отделни общини със своя идентичност. Някои елементи обаче остават същите, като например интегрирането на фотоволтаици, LED осветление и А+++ клас домакински уреди.

Планирани са по 15 от трите типа вили: Вила Мобиус, Планинска вила и Вила Раковина.

Планинската вила е във формата на огромен китайски вентилатор, построен в посока изток-запад заради слънцегреенето. В ядрото на сградата има спираловидна стълба, а дневната зона и входните пространства са завъртяни в посока към зеления ландшафт навън. Южната фасада е остъклена, докато северната е по-плътна с оглед на различната слънчева интенивност. Фотоволтаични панели присъстват навсякъде, както и панели, пълни с водорасли, които произвеждат биоводород.

Вила Мобиус огражда два открити вътрешни двора, единият с растителност, а другият с вода. Конструкцията е пространствена мрежа от стоманени елементи с вторична дървена конструкция на основата на трапецоиден модул. Вътре се помещават спални, бани, офиси, библиотеки и стаи за игри, осветени естествено през огромните остъклени площи по фасадата на вилата. Автоматизирана система от жалузи предотвратява прекомерното ослънчаване.

Третият тип жилище във Flavours Orchard е Вила Раковина. Този смел дизайн е отделен от терена чрез 6 стоманени пръта и едно мощно стоманено ядро, за да могат вятърните турбини, интегрирани във вилата, да се издигнат високо над дървесните корони. Стилът на тази вила е препратка към коническата азиатска шапка с типичната за нея мрежеста структура, породена от технологията на слепяне на дървесните трески. Натоварването от тази забележителна решетка се поема от плоча, която го предава на основното ядро. Така на практика цялата сграда е окачена на него, като шестте наклонени пръта по периферията спомагат за поемането на някои ексцентрични товари, възникващи в резултат на въртенето на турбините, така че трептенето на конструкцията да се намали до минимум. Любопитно е да се узнае какво решение предлагат архитектите и инженерите на очевидния проблем с шума от работата на турбините. Тяхната конструкция, както се вижда в разрез, е изцяло отделна от металната черупка на сградата, така че поне ударният шум остава изолиран в конструктивното и комуникационно ядро. Освен това типът турбина е с вертикална ос и спираловидни перки, които са по-тихи от конвенционалните турбини с хоризонтална ос, тъй като за сметка на това в по-малка степен успяват да уловят хоризонталната (основната) компонента на вятъра.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…