Нарастващата нужда от жилищни единици предопределя и промяна на нейната форма. От строителство на еднофамилни сгради от различен характер се преминава към колективно обитаване – гъстотата на обитаване се повишава, с което и апартаментните сгради се оказват далеч по-изгодни. Съвсем естествено, те са се наложили като по-предпочитани за голяма част от купувачите.

Самите апартаментите, в общия случай, напомнят „живот в кутия“ – не притежават особено качество и чувство на принадлежност. Често пъти се прави компромис с благоприятно изложение или приятна гледка.

Множеството съседи, с които споделяш стени, тавани и подове, често пъти нарушават спокойствието ти.

Липсва персонализация, функцията е „побрана“ с компактен обем, който по никакъв начин не е лош, но със сигурност не достига възможностите на еднофамилната къща.

Да погледнем какво са измислили по темата в Люксембург…

Проектът на METAFORM Architects е основан на анализ на жилищните форми и техните проявления. Внимателното проучване оформя базата на една своеобразна трансформация на колективното обитаване, съчетано с качествата на самостоятелна жилищна сграда. Проектът е отговор на специфичните изисквания на съвременното общество – гъвкавост между наложени тенденции и безкромпромисност в качеството.

На практика се получава интересна комбинация между редови къщи и апартаментен блок, която създава усещане за малки самостоятелни къщички.

На площ от 2250кв.м METAFORM Architects разработват здравословна комбинация от уединение и живот в общност.

Чрез форма, продиктувана от контекста, се получават 15 жилищни единици, които са облени с естествена светлина. Ветрилообразната геометрия открива великолепна панорамна гледки към живописната природа наоколо.

Извитата прилежаща улица, голямата денивелация и тривековните дървета върху парцела не се оказват проблем за проектантите, а отправна точка, около която да се оформи крайното решение.

Няколкото бука, които са от национално значение, са запазени. Обемите са умело адаптирани към топографията и сякаш всеки обем се разгръща от предишния. Три вертикални ядра свързват апартаментите с подземен паркинг. Липсата на дълги мрачни коридори позволява на отделните единици да имат цели три изложения.

Конструкцията на сградата е от предварително напрегнат стоманен скелет. Фасадата е вентилируема, а растерът е изпълнен от окачени триъгълни алуминиеви панели. Отворите са запълнени с трислойни стъклопакети с алуминиева дограма. Те са покрити със специален слой, който предпазва от прегряване, причинено от вредните UV лъчи. Фасадните панели са подбрани така, че да изискват минимална поддръжка.

Важен аспект от енергийната концепция на сградата е ориентацията – голямо остъкляване има главно на южната и източната фасада. Централна вентилационна система, зелен покрив и соларни панели, които произвеждат гореща вода, са част от елементите, които оптимизират енергийното потребление на сградата.

Вдъхновение за METAFORM Architects е концепцията за обвързване на настоящите нужди за жилища с проблемите, продиктувани от средата, както и въплъщаване на колективното обитаване в среда, която създава усещане за принадлежност, уединение и идентичност. Проектът предлага интересно решение по темата – гъстотата на колективното обитаване с внасяне на отношение към всяка една единица.

 

Photo Credits © Steve Troes Fotodesign

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

В памет на Ричард Роджърс
Носителят на Прицкер почина на 88-годишна възраст

Ричард Роджърс, световноизвестен архитект и пионер на стила хай-тек, почина този месец на …