Първа копка на многофункционалната спортна зала „Армеец Арена“ бе направена още през юли 2009 година от тогавашния председател на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева. Последва смяна на правителството, понижение на цената за строителството й от кабинета „Борисов“ , спирането на работите за около седмица в края същата година поради липсата на изпълнител по строителния надзор.

Заради това премиерът се закани като краен резултат през 2011 г. в столицата най-накрая да има зала „за чудо и приказ“.

Но нека оставим политиците да си гледат предизборните кампании, а ние да разгледаме залата откъм „техническата“ й страна. Ако трябва да обобщим строителствтото на залата в няколко точки, то не би било достатъчно. Затова Ви представяме информация за основните изпълнители на проекта и начина, по който са успели да го реализират.

Надзорът

Основният изпълнител на публично-частната инвестиция е „Главболгарстрой“ АД. Фирмата, спечелила конкурса за строителен надзор е „ММВ – Инженеринг“. Проблемът с надзора произтече от това, че фактическото строителство на съоръжението беше спряно за около седмица на 21 декември 2009 година, след сигнал на депутати от „Синята коалиция“, че не е бил проведен конкурс.  След избора на  фирмата, „ММВ – Инженеринг“ се нае да направи експертиза на свършеното до момента и да изготви констативен протокол за обекта.

Настилките

Подовите настилки са положени от „Макс Ковъринг“, която е специализирана фирма за доставка и монтаж на професионални спортни настилки, двойни подове и входни изтривалки. Използвана е специализирана дървена конструкция с размер за тренировъчната зала 1200 кв.м. тип Modo, сертифицирана от FIBA с „Първо ниво“. Това е и официалната настилка, избрана за олимпийските игри в Лондон през 2012 година. В залата за фитнес пък е използвана високоизносоустойчива настилка Armstrong DLW с размер 1500 кв.м. Във ВИП ложите е използван висококачествен мокет от фирма ITCPart ofBalta Group – 1000 кв.м. Входните изтривалки са алуминиеви и са доставени от немската компания Emco. Те са общо 22 на брой и са с обща площ 90 кв.м.

Конструкцията

Подизпълнител по инженерните части на „Армеец Арена“ е фирма „Иркон“. Главен проектант е инж. Михаил Цанков“, за здравината на конструкцията са се погрижили още 17 строителни инженери. Освен тях по проекта са работили още представители на катедра „Метални конструкции към УАСГ“ и на Камарата на инженерите в инвестиоционното проектиране (КИИП). Иначе поради наличието на подпочвени води в района под и около строителната площадка е било необходимо и съобразяване на конструкцията със сеизмичните стандарти. Затова фундаментната плоча е решена чрез хидроизолационна система. Тя включва дренажна мрежа, подложен бетон, хидроизолационна мембрана и защитен бетон.

По отношение на сеизмичните изисквания инженерите по проекта са избрали като ръководещ нормативен документ стандарта БДС EN 1990:2000, a по отношение на контрола на самата стоманена конструкция – БДС EN 1090:2008. От компанията коментират, че фундирането е изпълнено върху здрава земна основа. В зоните на дълбоките сондажи са изпълнени „тапи“ от бетон.

Покривът

Своеобразен тест за устойчивостта на скелета е било земетресението през септември 2010 година, когато след оглед е установено, че няма повреди. По това време покривната конструкция беше монтирана, но не изцяло завършена. След приключване на работите по нея е проведен „стрестест“ за съответствие между проектните и динамичните характеристики на залата, който се оказва положителен. Иначе самият монтаж на покрива е продължил 10 месеца и е извършен от швейцарската фирма VSL в периода октомври 2009 до септември 2010 година. Монтажът е извършен на 2 етапа, а всички констуктивни елементи са произведени в български заводи.

12

Микроклимат

Проектирането и изпълненето на сградната автоматизация е дело на фима New System. Тези системи имат за задача да контролират енергийната ефективност на сградата. В това число влизат климатичните инсталации, газовата инсталация. За целта в новата многофункционална зала са изработени две  операторски станции. От там се контролират всички видове осветления в сградата, както и извън нея – на външния паркинг, по фасадата на сградата и булевард „Асен Йорданов“. За самата зала са проектирани 5 сценария за спортно осветление и различни комбинации за останалите мероприятия.

Процесите, свързани с климатизация на сградата са напълно автоматизирани. Пълната студова мощност е 3.5 мегавата, което според проектантите е достатъчно, че при температура в залата при разлика от 1 градус, консумацията да се намали с 10 на сто. Това е само част от начините за постигане на енергийна ефективност в съоръжението. Двете операторски станции ще контролират пълната автоматизация, контрола на осветеност, температура и въглеродния двуокис в различни точки на залата, чрез поставени там датчици. За осигуряване на необходимия микроклимат и пресен въздух са програмирани и три основни режима на климатизация –„ незает“, „частично зает“ ( при него се регулира температурата в общите части, свързващи входовете с конкретните блокове) и „напълно зает“.

„Сименс“ е компанията, от която са осигурени основните технически устройства. Тъй като системата е на модули, се предполага, че всеки един консуматор на енергия има свой собствен живот. Тъй като 80 процента от разходите по поддръжка на сградата са енергийни, то се са се потърсили начини за намаляването им чрез технологии и системи, които почти могат да се мерят световните стандарти за енергийна ефективност BREEAM и LEED.

Финансовата страна на проекта

През 2009 година по време на правителството на Тройната коалиция строителството беше започнато при договорена цена с „Главболгарстрой“ в размер на 130 млн. лв. След встъпването на ГЕРБ на власт новият вече премиер Бойко Борисов определи тази сума като неизгодна. Малко след това беше договорена нова по-ниска с 22 млн. лева цена – 108 млн. лева. Тя беше издействана лично от премиера и управителя на „Главболгарстрой“ Симеон Пашов. Според изчисленията на собственика й – държавното дружество „Национална спортна база“ ЕАД, 2,5 млн. лева са нужни за годишната издръжка на залата.  По-рано този месец беше подписан договор с застрахователното дружество „Армеец“ за спонсорство в размер на 1,08 млн лева годишно. Едно от условията на застрахователя беше залата да носи името на компанията в рамките на следващите 6 години, колкото е и срокът на договора.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…