Skip to main content
search

Септември е месецът на завръщанията и началата. Софийските квартали приютиха старите си обитатели и клаксоните прогониха тишината на доскоро пустеещите улици. Животът започва отначало! Ето защо ¨REstart“ е и мотото на тазгодишния „КвАртал“ фестивал в София. Третото издание на събитието подтиква столичани към размисъл в посока устойствените проблеми на града, в който живеем. За целта улиците между бул. “Мария Луиза”, бул. “Дондуков”, бул. “Васил Левски” и бул. “Сливница” ще бъдат преобразени в културен лабиринт от изложби, концерти, дискусии и ще станат поле за изява на нови и чуждестранни артисти. Затворените пешеходни улици ще приемат нова самоличност, като ще се пРЕименуват на РЕакция; РЕнесанс, РЕволюция, РЕгенерация, РЕтроспекция и др., за да заложат още в имената си акцентите на програмата и належащите за пРЕосмисляне ценности.

За специфичните градоустройствени въпроси на на зона Г – 14 (по-позната като квАРТал) ще имаме възможност да си поговорим на двудневната открита беседа, наречена “Архитектурни диалози: квАРТал”. Инициативата има за цел да изследва характерните аспекти от историческия квартал и как могат те да послужат като ресурс за осъществяване на реални материални намеси в тъканта на града. Фокусът на събитието пада върху разнообразните участници и гледни точки за постигане на балансирани изводи. В дискусията участие ще вземат архитекти, общински представители, професионалисти, ангажирани с проекти за квАРТал, представители на граждански общности и др. Модератор на събитието ще бъде арх. Веселин Алексиев, представител на дискусионен клуб „Смисъл“, а сред останалите организатори са арх. Христина Каменова от Дружество Архитектурно Наследство към САБ, както и арх. Стефан Германов от  Архинавт ЕООД. Част от потвърдилите гости ще бъдат урб. арх. Силвия Чакърова – част от екипа на Ян Геел Архитектс, Мартина Стефанова – арт директор в АРТ фондация ДОМА, арх. Габриела Семова – председател на ИКОМОС, председател на Дружество Архитектурно Наследство към САБ, както и арх. урб. Жана Стойчева. Повече информация за събитието можете да откриете тук.

Събитието ще се проведе на 15.09 и 16.09 от 11.00 до 12.30 часа в CUSH.BAR, като темите за дискусия ще бъдат основно 3:

I.Архитектура, култура и образование

II.Икономика, администрация и инфраструктура

III.Здраве, общество и зелена система

Всяка от темите е представена от няколко изясняващи въпроса, които са изпратени към всеки участник, а самият въпросник ще бъде достъпен за разглеждане в интернет. Всеки гражданин може да зададе свой въпрос по темите, който в хода на дискусията може да бъде отправен към участниците. Първият ден ще се разискват по-абстрактни идеи, подплатени с примери от страната и света, докато вторият ще се развие в по-конкретна посока на разискване наличните ресурси.

В интерактивността и богатата палитра от критични мнения вярват съорганизаторите на събитието – дискусионният  клуб „Смисъл“. Участието на гражданите по въпросите, свързани с бъдещето на кварталите, е необходимата предпоставка за пРЕосмислянето на потребностите и началото на една нова градска организация. Дали кварталите могат да се превърнат в активни градски ядра, вместо в бърлоги за преспиване, където се завръщаме в средата на септември? Този и много други отворени въпроси ще можете да обсъдите на по “архитектурен диалог” в „квАРТал”-а.

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu