Skip to main content
search

В размисли и страсти над въпроса: „Защо режем огромни борови дървета, за да ги поставим на някой централен площад за няколко дни в годината?“, архитектите отговарят със стилизиран прочит на буквалността. Коледните дръвчета изникват под формата на артистични инсталации в някои градове, като напомнят силуета на елха и по този начин запазват коледния дух, будят въображението и оставят горите да празнуват на спокойствие.

image: https://www.dezeen.com

Скулптура от тел

В Дания през 2016г. Skidmore Owings & Merrill проектираха решетъчен павилион вместо коледно дърво. Инсталацията се простира в двора на последната къща, дело на прословутия архитект Йорн Утсон (автор на операта в Сидни). От призматичната мрежова конструкция сякаш е отнета кула с формата на елха, като по този начин основите остават свободни и проходими за публиката. На практика, можем да влезем в коледното дърво и да се насладим на ефирната игра между телената мрежа и различните цветове, в които я осветяват. Преминаването през концептуалната елха стимулира усещанията ни за пространство и мащаб, гъделичка цветовите ни възприятия и ни доставя интерактивно и празнично преживяване. Самият факт, че можем да влезем в телената конструкция, създава илюзията, че тя е затворено пространство. Веднъж обаче попаднали вътре в нея, телта ни посреща със своята лекота и ажурност. Като че ли всеки момент ще отлети с вятъра… Едновременно сме вътре и навън. Датската инсталация е чудесна метафора за преходността и временността на нещата и събитията и същевременно креативна алтернатива на коледния символ.

image: https://www.dezeen.com

Дърво за благотворителност

Друг подход към публичните празнични дръвчета намираме в Унгария. Дизайнерското студио Hello Wood все пак използва дървен материал за направата на инсталациите, но по по-екологичен и благотворителен начин. Първото от серията креативни елхи представлява дървен скелет, върху който са прикрепени над 5000 дървени трупчета. Идеята е след празниците при разглобяването на елхата тези трупчета да се раздадат за благотворителност на най-нуждаещите се. Дръвчето представлява красива скулптура, в която можем да влезем и за кратко да се скрием от студа. По-важната й функция обаче е да сплоти обществото и да му покаже истинския смисъл на празника Коледа, който се крие в грижата за околните.

image: https://www.archdaily.com

Кула от шейни

Свежите идеи на Hello Wood не спират дотук, а ги отвеждат до друга интересна идея за коледно дръвче. С помощта на английската група за визуални изкуства Creatmosphere те създават скулптура висока 11 метра и съставена от 365 осветени дървени шейни, всяка от които символизира ден от годината. Цветовете и звуците се изменят на цикли, сякаш преповтарят сезоните и така подканват хората да си представят как ли изглежда Коледа на различните места по света. След празниците дървото ще бъде разглобено и 100 от шейните ще бъдат раздадени на местните училища, а останалите ще отидат за благотворителност.

image: https://www.archdaily.com

Елха от знаци

Последната изненада, подготвена от екологичното студио, е LED коледното дърво, което е построено от рециклируеми дървени кутии. Пред най-голямата концертна зала Мупа в Будапеща засиява с LED осветление концептуалната елха на Hello Wood. Това се случва през 2016г., а през 2017 г. съставните й кутии биват отново използвани като знаци из концертната зала. Модулните кутии са с различни размери и са поставени и прикрепени на място. В постройката може да се влезе през три входа, като има и по-малък, специално за децата. Върху светещите повърхности на кутиите са изписани имената на известните личности, които ще посетят концертната зала през годината.

image: https://www.archdaily.com

Коледено дърво – екран

Една от по–старите, но все още актуална коледна инсталация, се намира в Белгия. Френската фирма 1024 Architecture създава огромната светеща постройка ABIES-Electronicus на главния площад в Брюксел. Тя интерпретира екологичен еквивалент на отрязано дърво. Някои политици протестират срещу подобни актове, защото смятат, че артистичната репрезентация на дървото отдалечава хората от традициите. Според френското студио обаче, решението за изработване на коледно дърво от подръчни материали създава много по-силно усещане за общност. Освен това, конструкцията е лесна за изкачване, като на върха й се открива великолепна гледка към площада. Покрита е с плат, върху който се прожектира светлинно шоу с музика. Бързо атракцията става любимо място за всички граждани.

Елхите са една от най-уважаваните традиции за Коледа. Всички очакваме появата им на централните площади, а с нея и официалното известяване на предстоящите празници. Вместо да режем дървета обаче, можем да изпитаме празничния дух с някое от креативните архитектурни инсталации, създадени в последните години. Какво по-хубаво от това вместо само да наблюдаваме изкуството, да можем и да го изживеем?

Основни източници: https://www.dezeen.com, https://www.archdaily.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu