Архитектурният език борави с няколко основни графични кода. Преди да се появят фасадите, разпределенията са тези, които „нареждат“ функцията и създават обитанието в бъдещата сграда. Освен прости геометризирани планови схеми, съшити в удобна за ежедневните дейности система, архитектурата познава и далеч по-смели интерпретации. Такива се появяват предимно в обществени сгради, които освен оптимално фунциониране, трябва да предлагат и запомнящ се облик в градската тъкан. Често пъти те се превръщат знаков елемент от силуета на града.

Мария Спада, член на екипа на архитектурното студио Allies and Morrison, внася коледно настроение с архитектурен привкус.

Чудатите снежинки, които създава, на пръв поглед са самоцелно произведение на изкуството, но всъщност са вдъхновени от прочути архитектурни шедьоври.

Колекцията се разполага във фоайетата на офисите на компанията в Лондон. Любопитната разработка е създадена в отговор на международен конкурс за сезонна декорация на офис. Сред образците, интерпретирани в колекцията, са геодезическият купол на Бъкминстър Фулър и стъкленият небостъргач в Берлин на Миис ван дер Рое, както други локално известни структури.

В добавка към зимната си украса, компанията е пуснала в продажба умалени лазерно изрязани реплики на снежинките. Парите, събрани по време на кампанията, ще се дарят за благотворителна цел.

Подобна интерпетация съществува в миналогодишната серия от постери на KOSMOS Architects, които обрисуват връзката между деликатния рисунък на снежинките и графиката на архитектурните разпределения.

ОЩЕ ЗА ГЕОМЕТРИЯТА НА СНЕЖИНКАТА…

Природата е архитектът, който извайва най-съвършените форми. Снежинката е миниатюрно произведение на изкуството, което за първи път е било наблюдавано в края на 19-ти век чрез микроскоп, прикрепен към камера. Структурата на снежинките се определя от температурата и влагата на атмосферата. Подчинени на симетрия спрямо точка (ротационната симетрия), те „разцъфват“ в  уравновесена и пропорционална структура – важни за архитектурния образ характеристики.

 

Photos by © Maria Spada

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Туристически комплекс ще представи макет на Севтополис
Община Казанлък обяви обществена поръчка за изработване

Севтополис е първият и най-добре запазен тракийски град в днешна България, градът на траки…