Hyatt Regency Sofia

 

В началото на месец януари 2016 година инвеститорът „Тера Тур Сервиз“ отправи покана към чуждестранни и български архитектурни фирми за участие в конкурс. Заданието на инвеститора е за изготвяне на проект за хотел Hyatt Regency Sofia. За участие в конкурса се изискват разработки на фаза между предидеен и идеен проект с концепции и графични материали по всички основни части. Заданието на „Хаят“ се състои от програма на хотела, основните изисквания на бранда, геоложки доклад, работен устройствен план и виза за проектиране. Белег на новите изисквания на веригите при „Хаят“ е концепцията на бранда „Хаят Риджънси“ за градски хотел – connectors – „не хотел, а място за свързване на хора“. Тази тенденция стартира в САЩ преди около 50 години с цел преосмисляне и превръщане на общите части в продължение и допълнение на функциите на стаите на гостите – не коридори и фоайета, а флуидни, приветливи пространства с комуникативни места – сядане, хранене, общуване, почивка – „голямата дневна“.

Първа награда на конкурса взема архитектурното бюро „Вамос“, с водещи архитекти Деян Дечев и Николай Симеонов. Една от предходните задачи на студиото показва добрия скорошен опит с „Тера Тур Сервиз“ с хотел „RIU Хелиос Парадайс“. Архитектурното бюро се занимава с проектиране на хотели от 15 години, което говори за една динамична среда на работа поради бързите промени на изискванията, наложени от развитието на пазара. През годините „Вамос“ са работили съвместно с много чужди и български оператори в различни категории, сред които RIU, TUI, ITS, Suneo Club, Le Meridien, а вече и Hyatt.

Актуалната концепция на „Хаят Риджънси“ надгражда тенденциите със съвременни технологии – цял един дигитално-материален организъм – градски хотел. При ваканционните хотели концепцията е друга, има например концепция за хотели за възрастова група 55-65 г. – без шум, с повече балнеоуслуги и малко по-висока степен на лукс.

Една от трудностите, които проектантите от „Вамос“ срещат е да се впише един съвременен бизнес проект в историческия контекст в центъра на София. Една от причините е, че рамката вече е зададена от няколко значими архитекти и оставеното от тях материално наследство. На първо място – паметникът на Васил Левски по проект на първия главен архитект на столицата Антонин Колар. В близост е и колосалният храм „Св. Александър Невски“ на арх. Померанцев. По проекти на архитектите Цолов и Васильов са градени сградата на Народната библиотека в неокласически стил, БНБ, Министерският съвет. В допълнение към всички тези обекти арх. Никола Николов като продължение на този дух – държавната печатница, сега НХГ „Квадрат 500“, реконструиран наскоро по проект на арх. Апостолов, бароковият ректорат на СУ, сградата на Държавния архив на ул. „Московска“ в модернистичен стил по проект на арх. Асен Михайловски и много други.
Одобреният работен устройствен план следва обемно-пространственото решение на площада и задава един твърд „контур“, следващ извивката на кръговото кръстовище. Възможностите за фасадно решение се свеждат по-скоро до фасадна пластика и детайл.
Затова за фасадата са разработени в детайл две решения – едно в посока „неомодернизъм“ (изчистени, ортогонални наслагващи се растери от камък, стъкло и метал като обвивка на сградата), и второ, по-скоро в духа на постмодернизма, с класическо членение по хоризонталите с два „портика“ по цялата височина на сградата по двете основни фасади.
За финалния проект е избрано второто решение, което е в много силен диалог с контекста, с паметника на Васил Левски и сградата на музея за съвременно изкуство и в същото време притежава своя собствена стойност. За всяко населено място са характерни определени елементи и материали на средата – за София такъв е светлият варовик по фасадите, приложен като форма на диалог на сградата със средата – местен, устойчив във времето, старее красиво.
В програмата на „Хаят“ са включени две основни групи функции – еvent center (конферентен и конгресен център), а другата функционална група е хотелската част. Сградата е проектирана на общо три подземни и седем надземни нива с подпокривни етажи, като на -3 и -2 са паркингите. Имотът е с аморфна форма, пространството е много ограничено, а централния градски район много деликатен и това прави задачата особено комплицирана.
Централният вход не е решен откъм паметника, защото това би създало струпване на автомобили и комуникационни проблеми, а е разположен на изток по бул. „Янко Сакъзов“, срещу ул. „Панайот Волов“, с възможност за спиране на няколко автомобила или на един автобус и достъп навътре до товарна рампа за доставки.
Разположението на конферентния блок е изпълнено, така че да бъде напълно самостоятелен, с достъп както отвън, така и от хотела, с основна зала и още няколко по-малки зали, които могат да се свързват и са с градина към тях. Този прекрасен модерен конферентен център представлява принос към района и възможните оживени обществени прояви и различни лични събития.
Основно предизвикателство беше мястото на основната зала за различни събития и тържества от около 600 кв.м. Тя е на първи сутерен, като поради по-голямата си височина навлиза в партера като мецанин, където е разположен лоби бар с около 80 места. На партера има още ресторант с 70 места, най-добрите са до френските прозорци с изглед към паметника на Васил Левски. Обслужването на ресторанта е от кухненския блок на ниво -1.
Хотелската част включва 185 единици за около 400 души.
Хотелската програма (размери, местоположение на отделните функционални групи, взаимовръзки) е разработена на база „типова матрица“ на „Хаят“, стандартизирана и изчислена по техните разчети.
Regency Club Lounge е на последния етаж – обособена зона за ВИП гостите на комплекса – специфична функция за петзвездните хотели, където клиентите могат да бъдат обслужени индивидуално със специално внимание.

Връзките между конферентния център, хотелската част и общите обслужващи и двете части зони като бизнес център, ресторант, СПА център са многократно сглобявани подобно на 3D тетрис, а потоците и движението на хората – теоретично проигравани.

Не са използвани максималните параметри, разрешени в РУП, в проекта са заложени разрешените коти корниз и било, но без да се достигнат максимално разрешените коефициенти на плътност и интензивност. Заданието на възложителя е базирано на бизнес програма и няма за цел постигане на 100% разрешени градоустройствени параметри. Стратегията на архитетите е да удовлетворят всички изисквания на инвеститора и на „Хаят“ и същевременно да бъдат реализирани всички конструктивни идеи.

За интериора вече има договор с фирма Seed – Лондон. За момента цел на съвместно работещите архитектурна и интериорна фирма е да се осигури по-добра връзка между отделните части и да се избегне излишно препроектиране.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…