Skip to main content
search

Мнозина от вас вероятно са се запътили към нашето красиво Черно море, други вече са хванали тен, а част от щастливците се радват на ремонтите в столицата. Слънце, пясък, малки вълни и никакви проливни дъждове – какво повече му трябва на човек? Прекрасната картина е помрачена от строителната механизация, която срещаме по пътя за плажа, и новостроящите се хотели.

Преди близо пет години нашумя скандала с отказа на МОСВ да обяви Иракли за защитена територия с доводите, че е несъобразно и безсмислено. Процедурата за това е стартирала през 2006 г. Ако посетите сайта на община Несебър, ще откриете, че днес статутът ѝ е променен. Това не личи по строящия се ваканционен комплекс в непосредствена близост.

Плажът (Снимка: https://tripdiary.eu)

Проектът

Възложител на проекта е „Емона 2000“ЕООД. Обединени са три имота в местността „Кладери“, землището на с. Емона, в близост от р. Вая. Ваканционният комплекс, включващ 31 еднофамилни къщи, резиденция с апартаменти, спа център, ресторант, басейни и др, се намира на мястото на бившата почивна база, пионерски лагер Галатея 2000. Той ще бъде с капацитет от близо 180 души. В доклада за оценка на съвместимостта грижливо са описани всички защитени зони, в които попада имота, а заключението твърди, че липсват местообитанията, пазени от закона. Съществува допълнение няколко години по-късно, което оценява посещаемостта на района от туристи и вредата, която ще се нанесе на защитените местности. Заключението сочи, че капацитетът на новостроящия се обект е по-малък в сравнение със съществуващия, именно затова въздействието върху околната сред е малко. Вие как мислите – как ще се отразят тези 180 човека на метри от защитената плажна ивица? Наблюдения от доклад през 2010 г. казват, че са открити 76 палатки, 1500 души, ползващи плажа през делнични дни, и 100 000 през уикенда. При този брой плажуващи експертите отсъждат, че трафикът достига до 1000 автомобила дневно. Вероятно част от вас няма да се съгласят, че този брой коли ще преминат през разбития път до плажната ивица – и аз не бих.

Пътят до защитената местност (Снимка: https://tripdiary.eu)

Височината на застрояване достига до 7м, а плътността на застрояване в проекта е под 20%, кинт 0,6. Статистиката от доклада показва, че трайното присъствие на хора в територията на р. Вая след построяването на обектите ще бъде под предвидените за района. Вие как мислите?

По време на строителството (Снимка: http://e-burgas.com)

2013г. РИОСВ спря строителството поради открито несъответствие в строителните книжа. Съдът, за разлика от тях, отсъди в полза на „Емона 2000“.

Ако се разходите до красивата местност днес, трябва да си подготвите. Освен дивната красота, ще забележите и 31 еднофамилни къщички, модерни, сгушили се в гористата местност на „Емине-Иракли“.

Не трябва да ви притесняват работниците или строителната механизация – те са се настанили като част от пейзажа.

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu