• Ролята на висшето образование – Не надценявайте вашата диплома, още повече, когато я имате само на хартия. Университетът ви е дал среда, формирал е начин на мислене и е валидирал вашите теоретични познания. Нищо повече! Имайте реалистични очаквания относно това, което знаете и можете и допускайте, че не всичко на теория е така и на практика.
  • Разчитането на „връзки“ – Типично по български, всеки един от нас в определена ситуация е разчитал на нечии връзки. Моментът със започване на работа е до голяма степен е най-подходящ. Моят съвет е – оправяйте се сами, за да не се зависими от нечия услуга, която в даден момент ще ви се наложи да връщате. Всеки работодател цени проактивността и желанието всеки да положи усилия, за да докаже, че може и има място под слънцето. Дори някой да ви помогне и ви назначат по бързата процедура, имайте предвид, че трудно се бяга от етикета – „този е връзкар на еди кой си“.
  • Ще си намеря работа до месец след завършването и няма да работя за по-малко от 1500 чисто на месец – Сигурно при някого може и да се получи, но по-скоро ще е изключение, а не правило. Имайте разумни очаквания и реална самооценка, защото едното води до фрустрация у вас, а другото до смях в околните;
  • Учих каквото учих – стига толкова – Да, ама не сте познали. Това, което сте завършили е краят на началото. Не се пускайте по течението, а поддържайте темпото с обучения, прочит на специализирана литература, участие в различни проекти на НП организации. Всичко се променя ежедневно и ако спрете за година, ще осъзнаете, че вече някои от вашите познания са остарели;

  • Аз съм „инж.“/“арх.“ и съм с по-специален статут – Поздравление за това, че сте завършили първото си висше образование, но научната степен не ви прави нито по-добри, нито по-платени, нито по-специални на пазара на труда. Инвестирайте време и усилия да изпълвате тази титла със съдържание, защото сама по себе си нищо не значи.
  • Стаж ли да започна първоначално или да търся директно работа? И двете са опции. Хубавото е, че все повече стажове са платени и ви дават възможността да получавате средства, докато работите на 4 или 8-часов работен ден. Доста по-трудно е да се озовете на позиция, различна от стаж без да имате опит, но не е невъзможно.
  • Какви права имам като служител, след като нямам опит ? Имате права като всички останали служители в България, права описани в общоприетия Кодекс на труда. Запознайте се лично (но рискувате да тълкувате погрешно нормите) или се консултирайте със специалист, относно това, което ви се полага, за да бъдете информирани и да се предпазите от злоупотреби.

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ТРЕТА ЧАСТ НА ТЕМАТА…

Статията за Вас написа Милен Великов. Той е с повече от 6 години опит на различни позиции в отдел Човешки ресурси, а сега е докторант в БАН. Притежава 3 магистърски степени – „Управление на човешките ресурси“ в УНСС, „Организационно поведение и консултиране“ от СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Социална и организационна психология“ в Нов български университет. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD UK – https://www.cipd.co.uk/) и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator (GCDF USA – https://www.cce-global.org/GCDF).

Повече можете да прочетете тук.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Милен Великов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен професионален старт в строителството – как да го направиш?

Първата работа е като първата любов – помни се цял живот! Професионалният старт е дългооча…