Aко мога да предeфинирам една известна максима – „човек и добре да живее, понякога му се налага да започне работа“.

При мен това се случи в далечната 2002 г., но на някои сега им предстои да опредметят на практика титлата „инж.“ или „арх.“. Не се плашете, няма нищо страшно, но се надявам, че знаете – няма да е лесно. Поводи за стрес насетне имате доста – обяви за работа, интервюта, трепет в очакване на обратна връзка, разочарование, че не е от първия (третия, шестия…) път, подписване на дългоочаквания трудов договор, първия работен ден и впечатленията ви от него, човек с титлата „шеф“, изисквания към вас с конкретни срокове и измерители, казуси, задачи и шоковият момент, че това, което сте учили в университета не е точно така на практика… Поне с мен беше така. Някои от вас ще продължат семейна традиция, ще се влеят в семеен бизнес, други ще се опитат да реализират нещо сами, трети ще бъдат част от компания или ще чиракуват, а някои ще работят нещо сходно, но всъщност различно. Това са само част от хипотезите, нищо повече.

Първоначални стъпки при търсенето на работа:

 1. Създайте своя автобиография, която да бъде достатъчно добре разписана, с отсъствие на правописни и технически грешки. В интернет има различни темплейти, като всеки един от тях има своите предимства и недостатъци:

Опции как да изградите и изпълните със съдържание вашата автобиография има много, но важно е какво НЕ трябва да съдържа:

 • Снимката не е задължителна;
 • Дата на раждане, зодия, националност; мъж/жена
 • Семеен статус, пушач/непушач;
 • За коя позиция се кандидатства;
 • Повтарящи се думи, технически грешки;
 • Прекалено голям обем с излишна информация;
 • Излишни цветове, лога, удебелени думи, различен шрифт
 1. Помислете внимателно какво ви е интересно да работите, какво на този етап е вашето предимство пред останалите. Изгответе си списък с вашите силни страни и зони за подобрение и инвестирайте време, за да подобрявате професионалните си компетенции посредством стажове, обучения, участие в различни проекти, конгреси и формати (като Академия Лидерите, например). Ако все още не знаете коя е работата за вас, то отговорете си на следните въпроси:
 • Кои са ТОП 10 компании, в които бих работил?
 • Какво НЕ бих работил, защото…?
 • Кои 5 позиции представляват интерес за мен, защото…?
 • Кое е интересно за мен, кое върша с удоволствие?
 • Кои предмети ми бяха интересни в университета и с какъв тип работа ги свързвам?
 • Всички ми казват: „Ти си много добър в …“
 • Ако имах фирма, то щях да правя стока/услуга, защото?
 • Кое е ценно за мен в работата и кои са моите човешки ценности?

 1. Направете си Linkedin профил и отделете време да опознаете тази професионална платформа. Една от опциите в нея е да търсите конкретни хора по имена, позиции или компании. След като ги намерите, се свържете с тях и им се презентирайте. Как ? Това ще е предмет на статия в https://stroiinfo.com/ съвсем скоро.
 2. Jobs.bg – Направете си профил там и се абонирайте за обяви на харесвани от вас компании. Преглеждайте редовно мейла си и помнете (записвайте, ако е нужно) къде сте кандидатствали, за да не изпаднете в ситуация, в която да не си спомняте дали сте пускали своя автобиография, кога и т.н.
 3. Проактивно свързване – След като си създадете автобиография и направите списък с желани компании, то освен проактивно да се свържете с техни представители в Linkedin, пишете и на корпоративните им сайтове, за да ги запознаете с вашата кандидатура. Всеки един работодател цени проактивността на младите хора, както и техния подход да се изразяват и споделят своите положителни качества.
 4. Ползвайте кариерен консултант – Търсете сертифицирано име сред този тип услуги и си уговорете среща, на която да обсъдите вашите професионални предизвикателства. Тази подкрепа ще ви спести доста усилия, време и нереалистични очаквания относно вашата кандидатура, нейната разпознаваемост и сроковете, в които очаквате да ви извикат на интервю.
 5. Посетете кариерни събития – Там бихте могли да се представите на различни фирми, да размените контакти и да направите силно впечатление като мотивация и начин на мислене;
 6. Кариерен център във вашия университет – Всяко едно висше учебно заведение има подобен център. Посетете го и помолете за консултация или мейл с информация относно свободни позиции

 

ОЧАКВАЙТЕ СКОРО ВТОРА ЧАСТ НА ТЕМАТА…

 

Статията за Вас написа Милен Великов. Той е с повече от 6 години опит на различни позиции в отдел Човешки ресурси, а сега е докторант в БАН. Притежава 3 магистърски степени – „Управление на човешките ресурси“ в УНСС, „Организационно поведение и консултиране“ от СУ „Св. Климент Охридски“, както и „Социална и организационна психология“ в Нов български университет. Има завършена степен по Human Resource Management в Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD UK – https://www.cipd.co.uk/) и е сертифициран кариерен консултант – Global Career Development Facilitator (GCDF USA – https://www.cce-global.org/GCDF).

 

Повече можете да прочетете тук.

 

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Милен Великов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен професионален старт в строителството – как да го направиш?

Първата работа е като първата любов – помни се цял живот! Професионалният старт е дългооча…