Skip to main content
search

Защо бели плочки с черна фуга? „Защото са съвършени“, отговаря Жан Пиер Рейно, артистът, който облече цялата си къща в бяла керамика и живя 24 години в нея, за да я разруши. Типичните за затворите и болниците интериори и върлуващия нехуманен модернизъм вдъхновяват френския художник да пресъздаде студенината на съвършенството в собствения си дом. С мрежа от плочки с размер 15×15см той обвива всяка част от къщата си, от подовете, стените и таваните, до мебелите. Целта е да се създаде абсолютно пространство, поместено в растер.

image: https://humantraffickingindicators.org

Обектите се превръщат в линии и стават трудно различими едни от други. Очевидна е критиката към модернизма. Артистът прилага всичките му приоми –  мрежата, безкрайното прстранство, повторяемостта и масовото производство, смазването на оригиналността и индивидуалността. Човекът е чужд на пространството. Множеството фотографии на хора в къщата поставят човешката фигура сякаш в клетка, в капан или в извънземно пространство. Чувството за съвършенство на околността прави нас несъвършени.

image: https://humantraffickingindicators.org

За съжаление прословутата къща La Maison in La Celle-Saint-Cloud на Рейно бива съборена през 1993г. Оттогава споменът за това илюзорно оп-арт пространство се пази в музея за съвременно изкуство в Бордо под формата на инсталации, напомнящи постройката.

image: https://humantraffickingindicators.org

Интересът на изкуството към белите плочки с черни фуги се простира и в множество други проявления. Съвременните интериори например преливат от познатия черно-бял растер, като го използват за акцентиране на останалите елементи. Бани, дневни, кафенета, офиси и дори мебелни изложби боравят с техниката на бялото разграфено платно, което отличава по неповторим начин останалите цветове и форми в интериора. Мрежата придава необходимата геометрия, хармония и „мълчаливост“ на пространството, като оставя останалите елементи да излязат извън рамките на обикновеното, да се отличат от тълпата и да заговорят собствения си език.

image: https://www.yellowtrace.com

Пекарната Bio Piekarnia Ziarno в Гданск например, която предлага здравословно меню и приветства новите тенденции в екологичния начин на живот и хранене, успешно внедрява в интериора си бялата мрежа от плочки. Кацнала насред пост-комунистически оазис от високи бетонни блокове, малката пекарна успява да създаде усещането за чисто ретро пространство, което гледа напред в бъдещето. Студенината на плочките създава усещането за прокрадващото се минало, навлизащо през вратата и  пълзящо по подовете и стените. То бива уравновесено от дървените елементи, които вещаят промяната. Топлината на дървото изпъква върху бялото платно и контрастира на усещането за баня с чувство за уют.

image: https://www.we-heart.com

Също така, на принципа на противоречието студио Wonder създават поредица от луксозни магазини за дрехи от веригата ALICE MCCALL. Стените и пода са облепени с бели плочки с черна фуга, а таванът е бял. Студиото създава схематично, чисто бяло платно, върху което се забелязват само блясъците на златните етажерки и дрехите триумфират със своя характер. Ето как привидно обикновените бели кухненски плочки могат да създадат както усещането за простота, така и за лукс.

image: https://www.yellowtrace.com

Не само дизайна , но дори висшата мода забелязва ефекта на бялата плочка с черна фуга. Създателите на колекцията  F/W 11 на Balenciaga, която набляга на флоралните мотиви и черните лъскави плетки, заснема моделите си на фона на съвършената черно-бяла къща на Рейно, като по този начин откроява контрастиращите на нея елементи от дрехите си.

image: http://stylebubble.co.uk

Най-смелите фенове на Рейно в модната индустрия са може би Piece d’Anarchive. Те работят съвместно с френския художник и създават своята колекция от „улична“ мода, която борави с неговия растер. Нито едно лого по дрехите не ни разсейва от фината изработка на плата. Белите плочки с черна фуга се качват на подиумите под формата на поли, шапки и дори обувки. В този случай, мрежата не откроява човешката фигура като нещо чуждо, а се опитва да се приспособи към формите й.

image: http://stylebubble.co.uk

Има някаква особена магия в мрежата от бели плочки с черни фуги. Оптична измама, манифест на модернизма, платно за рисуване или типично обзавеждане за баня – интерпретациите са много.

Основни източници: http://stylebubble.co.uk, https://www.yellowtrace.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu