ЗА СОФТУЕРИТЕ В СТРОИТЕЛСТВОТО

Следващата среща от поредицата “Лидерите, които строят” се проведе на 24 ноември /четвъртък/ в УАСГ. Този път лекторите бяха двама – Бистра Папазова – изпълнителен директор на coBuilder и Станислав Дерменджиев – експерт развойна дейност. Представителите  на компанията разясниха на студентите редица въпроси свързани със софтуерите в строителството, например:

• Как чрез BIM (СИМ) помагаме на световните лидери в строителството?
• Защо наехме 15+ инженери само през 2016г.?
• Защо иновациите в строителството зависят и от теб?

Бистра Папазова е завършила Американския университет в Благоевград с две специалности – журналистика и масови комуникации и стопанско управление, продължава образованието си с магистратура по стопанско управление в Мерилендския университет САЩ. “Животът в чужбина носи много житейски опит“, споделя гостът. Работата й като консултант на големи компании относно това как да организират работната си дейност я довежда в coBuilder, който всъщност са били нейни клиенти.

Станислав Дерменджиев е завършил УАСГ , специалност Строителство на сгради и съоръжения.“Трябва да задавате въпроси, да сте любопитни!”, посъветва той. Очаквал да бъде проектант – конструктор, като всеки студент, изучаващ същата специалност, но днес той се развива в много по-различна насока. Започва работа в coBuilder след като завършва ВИАС, но по малко по-различен начин от традиционния. Първо е интервюиран от собственика на компанията, след това от отдел човешки ресурси и накрая от HR-агенция.
И двамата споделиха с усмивки, че вече не се практикува така. Всъщност причината е, че в самото начало, когато компанията навлиза в България, екипът е бил малък и Станислав е част от основателите на българския филиал.

На тази среща, след като гостите се представиха, лекцията продължи по различен начин. Представителите на coBuilder имаха необичаен подход към студентите, още в първите минути зададоха въпроси към присъстващите.

Компанията е със седалище в Норвегия , където е и всъщност е висшия мениджмънт. В България екипът се увеличава постоянно само през изминалата година са наети 16 инженери в различни специалности. Това, с което се занимава coBuilder, е да разучава информацията за строителни продукти на база стандартите на отделните участници в строителството и да ги обедини и подпомогне. “Едва ли има друга компания, която да прави такова нещо”, споделя Станислав Дерменджиев. В началото за coBilder е било много трудно да изглади процеса на работа, защото липсата на модел в световен мащаб означава, че сами трябва да разберат чрез опити кой е верния подход и кой не. “Задавай въпроси, беше първото нещо, което научих в coBulder”, сподели Станислав Дерменджиев.

Компанията има за цел да моделира най-важната информация за строителните продукти. “Когато са дефинирани по стандартен начин, изискванията към прозорците например, автоматично от софтуер като Revit да се изкара документ за конкретния брой и размери на продукта, това да се получи от системата на производителя и същата система да калкулира оферта”– сподели Бистра Папазова.

coBuilder има в Норвегия, Великобритания и България. От началото на април месец в Англия правителството е наложило изискване към информацията за вложени материали във всички обществени поръчки. Очаква се това да бъде зададено на европейско ниво от Европейската комисия и тези стандарти да станат задължителни на цялата територия на съюза.

Компанията няма конкурент на пазара, всъщност тя допълва Revit и ArchiCAD. Един от софтуерите, които предлагат е за строителни фирми. В Норвегия има изпълнени проекти изцяло с този продукт.

Много хора от екипа на coBuilder също присъстваха на срещата и разказаха за това как минават техните дни и с какво точно се занимава всеки един от тях. Интересно е, как всички споделиха, че работят в много спокойна среда и непрестанно в екип.

Практика на coBuilder е да взима хора без опит, отвореното съзнание е водещо за компанията. Те търсят инженери с различна специалност, защото не са насочени само в едно направление и софтуера трябва да обхваща цялостното строителство. В календара им с предстоящи събития присъства и ден на отворените врати, който ще се проведе на 02 декември от 15:30ч в офиса на coBuilder. Там ще имате възможност да се срещнете с RnD екипа и да видите процеса им на  работа, за целта можете да се регистрирате в сайта на компанията.
Следващата среща от форума „Лидерите, които строят” ще се проведе на 15-ти декември от 18:30ч.в УАСГ. Очакваме ви !

Остави коментар с Facebook

Заредете още от v.dimova
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Броени дни остават до финала на “ФАСАДА НА СЕЗОНА – ЛЯТО 2017”

Финалът на етапа наближава и при нашите фасади става все по-горещо.След няколко дни ще обя…