В Амритсар, свещения град на сикхите в Северозападна Индия, ще бъде построена първата в света линия за високоскоростен персонален транспорт (PRT), която ще бъде и най-голямата на планетата. Местните жители и туристите ще бъдат превозвани по релси в четири- или шестместни електрически задвижвани капсули без водач, подобно на лондонската транспортна линия ULTra.

            Според поръчката на британската компания линията в Амритсар ще представлява тунел с дължина 3,3 км, по който под управлението на компютър ще пътуват 200 вагончета.

            Първоначално се планират седем станции. Очакванията са, че индийската ULTra ще успява да превозва по 100 000 пътника на ден.

ultra_amritsar_3

            PRT ще поеме 35% от пътникопотока към най-голямата забележителност на Амритсар – храмът Хармандир-Сахиб, в който за религиозните празници пристигат до половин милион души.

            По замисъл капсулите трябва да пътуват от 4 часа сутринта до полунощ. Цената на едно пътуване засега не се съобщава, но е заявено, че тарифата ще бъде конкурентна на такситата и рикшите.

            Откриването на индийската ULTra е предвидено за 2014 година.

Източник: www.cnngo.com

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Ето кои са финалистите в конкурса BAUMIT Life Challenge 2021
За наградата за най-добра фасада се бори и български проект

36 финалисти в 6 категории се надпреварват в конкурса Баумит Лайф Челиндж, който награждав…