Skip to main content
search

Правителството на Великобритания включи в законодателството си забрана върху използването на запалими строителни материали при облицовката на сгради над 18 метра. Тя важи както за жилищни сгради, така и за общежития, регистрирани домове за грижа и болници – нови и такива, които трябва да бъдат реновирани.

Новата политика влиза в сила от 21-ви декември 2018 година. Тя беше предложена след като официален доклад потвърди, че запалимата облицовка е допринесла за бързото разпространение на пожара в Гренфел Тауър през 2017г ., който отне живота на 72 души. За да бъдат избегнати нови подобни случаи, правителството потвърди, че ще финансира премахването на облицовки от алуминиеви композитни материали от всички вече построени сгради, които са част от обществения сектор и са по-високи от 18 метра. Това трябва да бъде направено от всички частни собственици.

Решението на управляващите ще има сериозен ефект върху използването на многослослойна дървесина

Индустриалната дървесина, в частност многослойната, все по-често е предпочитана в архитектурата като устойчив материал, алтернативен на стоманените и бетонни структурни рамки.
Промяната в нормативната уредба ограничава употребата на материали до тези, които са в клас А1 и А2 според европейските стандарти. Ясно е подчертано, че дървените продукти не попадат в тази класификация: “Наредбата забранява използването на дървени материали при външната стена на сгради, попадащи в този обхват (височина 18 м. – бел.а.) […] В такъв случай се очаква тя да доведе до намаляване на употребата на индустриална дървесина в краткосрочен, а впоследствие и дългосрочен план.”

Отзиви на професионалния сектор

Позитивно отношение прояви RIBA (Royal Institute of British Architects), описвайки политиката като “жизненоважна” за осигуряване на безопасността на жилищата в страната. Бившият президент на института коментира, че повече видове сгради могат да бъдат включени в обхвата на новата нормативна уредба и призова за по-стриктни регулации на системите за пожарна безопасност.

Промените обаче предизвикаха и недоволство сред някои от архитектурните представители, които твърдят, че многослойната дървесина не трябва да фигурира сред забранените материали, тъй като тя е от голяма важност за глобалната борба с климатичните промени.

Основателите на Waugh Thistleton Architects Андрю Уо и Антъни Тисълтон и директорът на dRMM Алекс Де Рейка призоваха правителството да преразгледа разпореждането си. 

Уо и Тисълтон твърдят, че то “демонстрира погрешно разбиране за представянето на индустриалната дървесина при пожар”. Двамата настояват, че ще продължат да защитават тезата, че дървената конструкция не е адекватна цел за предстоящите промени.

“Великобритания е световен лидер в развитието на индустриалната дървесина с повече от 500 завършени сгради. Както правителството отбелязва, тази промяна в наредбата ще окаже влияние върху бъдеща иновация и развитие на строителство с ниско отделяне на въглеродни емисии и следователно на скоростта, с която строителната индустрия може да се бори с климатичните промени”, добавят те.

Най-голяма сграда в света, направена от многослойна дървесина. Снимка: dezeen.com

Де Рейка, който е построил много сгради, използвайки многослойна дървесина, изтъква факта, че при пожар тя е по-безопасна от стоманата: “Правителството греши, като смята индустриалните структурни дървени материали, като например многослойната дървесина, за високо-запалими облицовъчни материали.” Той допълва, че масивната дървесина гори бавно и дори е самогасяща се. Тя е още структурно предвидима и не произвежда смъртоносни токсични емисии по време на пожар.

Архитектът дава за пример училището Кингсдейл, което е първата сграда от многослойна дървесина във Великобритания. Неговото изграждане е финансирано от правителството и следователно материалът е подробно представен пред него, както и пред местните власти и пожарния департамент. Всички са били убедени от доказателствата, че когато е правилно оразмерена и е обърнато внимание на детайлите, многослойната дървесина не е просто безопасна при пожар, но дори по-безопасна от много други традиционни индустриални материали като стоманата – иронично, стандартно използвана при сгради над 18 метра.

Училище Кингсдейл. Снимка: © Alex de Rijke, Philip Marsh

Според Де Рейка забраната за използване на дървена конструкция пречи на създаването на безопасни за физическото и здравословно състояние градове и влошава кризата с влиянието на въглеродните емисии върху околната среда, като подтиква към засилена употреба на бетон и стомана.

 

Вера Балабанова

Журналист по призвание и образование. Силно изразено любопитство към начина, по който са устроени света и хората в него. Очарователно вманиачена в книги и музика.

Остави коментар

Close Menu