Skip to main content
search

На 5 декември се проведе ежегодната Вечер на мостовете. Организирана от катедрата „Пътища и транспортни съоръжения“, с подкрепата на сп. „Транспортно строителство и инфраструктура“, „KOGAPOLYMER”, “Print group Bulgaria”, и “Консулт 2000“ООД, тя се състоя в Университета по архитектура, строителство и геодезия.  Преди едни от най-хубавите празници от годината, събитието събра професионалисти в областта на мостовете, като даде възможността и на всички желаещи студенти, ученици и гости да се докоснат до тази специфична, но и много интересна област в строителните конструкции.

Снимка: доц.д-р инж.Петър Николов

Проф.д.ик.н. Николай Михайлов, ръководител на катедра „Пътища и транспортни съоръжения“, приветства всички в препълнената зала. Настоящата година беше една трагична година, що се касае до мостове – имаше много аварии и много хора загубиха животите си – като започнем от Колумбия и стигнем до Генуа. Проф. Михайлов потвърди позицията, че поредицата от нещастни събития трябва да спре, като е нужно да се обръща по-голямо внимание на поддръжката и оценката на състоянието на съоръженията.

След повече от десетгодишна история Вечерта на мостовете имам радостта да приветствам многобройните познати лица, както и  хората, които присъстват за пръв път.“, сподели модераторът доц.д-р инж.Петър Николов. Той специално поздрави учениците от СГСАГ „Христо Ботев” и техните учители.

Снимка: доц.д-р инж.Петър Николов

Първият доклад на тема „Мостът „Моранди“ в Генуа“ беше представен от проф. д-р инж. Илия Иванчев. Темата започна с кратък исторически преглед. Мостът „Моранди“ представлява една от най-важните инфраструктурни връзки в Италия и е част от европейския маршрут E80. Той прекосява река Полчевера. Проектът е на стойност 3,8 мрлд евро, а негов проектант е Рикардо Моранди. Наподобявайки и предходния мост на своя създател, Моранди е вантов мост с предварително напрегната стоманобетонна конструкция на стълбовете, пилоните и плочата. Построен е между 1963г. и 1967г. Проблемите със съоръжението започват малко след неговото откриване, заради неправилната първоначална оценка на ефектите от пълзене на бетона. Това довежда до недопустими премествания в плочата. След редица реконструкции, непрекъснати измервания и промени в проекта в края на 80-те години деформациите в плочата са приети за приемливи. Самият Рикардо Моранди съобщава за необходими ремонтни дейности и усилвания на основни елементи на съоръжението в доклад от 1979г. На 14 август, около обяд местно време, секция с дължина от 210 м се срути, а с нея и 30-35 коли паднаха от моста. Жертвите на ужасната трагедия наброяват 43, а ранените са десетки. Проф.Иванчев описа най вероятната причина – скъсване на една от вантите. Представена беше и симулация на срутването:

https://www.youtube.com/watch?v=Ns8sd1WtLIQ

Акцентът на доклада на проф. Иванчев беше върху липсата – „конструктивна здравина“ – едно сравнително ново понятие, с което се дефинира способността на конструкцията да запазва своята цялост при непредвидени, извънредни или случайни ситуации.

Погрешно е схващането в част от хората, че стоманобетонът е вечен материал. Всички конструкции трябва правилно да се поддържат, за да запазят своята носимоспособност, а и цялост.

Трагедията в Генуа трябва да ни послужи за урок – един печален пример.

Вторият доклад беше представен от проф. д-р инж. Костадин Топуров. Той разгледа някои важни дискусионни въпроси в областта на стоманобетонни мостове. Важен акцент в презентацията представляваха интегралните конструкции, които представляват съоръжения без фуги, и набират все по-голяма популярност както в световен мащаб, така и у нас. Предимствата, които ги правят предпочитани, са ниските разходи за поддръжка, както и други техни експлоатационни качества. Друг важен момент в презентацията е анализът на някои проектни решения при проектирането на непрекъснати връхни конструкции с предварително напрегнати греди. Много често прилаганите решения за връзка над опорите не са адекватни и не дават необходимата сигурност и дълговечност на съоръженията. Проф. Топуров обърна внимание на необходимостта от създаване на една обща наредба за проектиране на мостове в България. По този начин ще се подобри качеството на проектите, разбира се, при добре обосновани правила и норми.

Официалната програма на Вечерта на мостовете приключи с фирмената презентация на KOGAPOLYMER. Инж. Стефан Тошков представи темата „Полимербетонни панели и отводняване за транспортни съоръжения“. Той започна с кратка встъпителна дискусия за проблемите, които може да създаде водата при неправилното ѝ отвеждане – аквапланинг, проблеми в конструкцията и други. Инж. Тошков представи решения за отводняване на мостове, както и  полимербетонните дъски за корнизни елементи на тротоарите, които напоследък все по-масово се прилагат при реконструкции и при строителство на нови съоръжения.

След представените доклади, в приятелска атмосфера, дискусиите продължиха на организиран  коктейл. Обсъдиха се изключително интересни въпроси в областта на мостовете. Вечерта завърши с пожелание за весело посрещане на едни от най-хубавите празници в годината.

С нетърпение очакваме събитието и догодина!

Заглавна снимка: ©Катедра “Пътища и транспортни съоръжения” – УАСГ гр. София

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu