Skip to main content
search

Това лято ще се проведе едноседмичен безплатен обучителен курс за студенти от специалност ВиК, който ще включва теоретична и практическа подготовка по теми свързани с водоснабдителните и канализационни мрежи (площадкови и сградни инсталации, спринклерни инасталации и инсталации за ръчно пожарогасене). Участието в тази академия ще даде на студентите възможност за кариерно развитие в изцяло българска компания, специализирана в търговия, проектиране, изграждане и поддръжка на ВиК и спринклерни инсталации.

Успешно преминалите обучението и изходящия тест кандидати, ще имат възможността да започнат работа на постоянна позиция с трудов договор. Така ще получат шанс и за допълнителни обучения за повишаване на квалификацията и бъдещо кариерно развитие в рамките на компанията.

Академията ще се проведе в периода 11 – 15 юли 2016 година, целодневно, за участие е необходимо да изпратите автобиография на български език. Срокът за кандидатстване е 08.07.2016 година.

За повече информация и подаване на документи: office@pipesystem.bg и 02 / 860 14 95.

Повече подробности за инициативата дава инж. Иво Рашев, ръководител на отдел Проектиране в „Пайп систем“ АД

Какво представлява „ВиК Академия“ всъщност? Това е наша инициатива, с която искаме да споделим практически знания в областта на ВиК и спринклерните инсталации с учащи или току-що завършили образованието си млади хора, които тепърва ще търсят професионална реализация. Представлява едноседмичен обучителен курс, в края на който ще проведем и изпит, за да се ориентираме какво сме успели да предадем като знания на курсистите. На най-добре представилите се може да бъде предложена постоянна позиция в „Пайп систем“. Нашата мисия е да подпомогнем професионалното развитие на бъдещите инженери, като съкратим пътя от теорията до практиката и го изпълним с още много полезни знания, като същевременно даваме възможност на най-добрите да се присъединят към нас.

Има ли възможност за летен стаж? В нашата компания от няколко години е практика да приемаме студенти на производствен или преддипломен стаж. Освен това, през изминалата година осъществихме и още една изцяло наша инициатива – „Ковачница на кадри“, в която предложихме платен стаж на току-що завършили средното си образование младежи в рамките на 2 месеца, през които те бяха обучавани за придобиване на умения като монтьори на ВиК тръби. След изтичането на периода, няколко човека останаха при нас като постоянни служители до самото стартиране на учебната година за университетите. Това бе първият ни самостоятелен опит да обучаваме млади хора „на занаят“. Той ни даде смелост и сили да продължим в тази посока, стартирайки „ВиК академия“.

За какви позиции ще се съревновават студентите и какви перспективи ще се открият пред тях?  Възможностите са различни, в зависимост от показаните умения, както и от самото желание на студентите. Ние считаме, че за начало на професионалната си кариера, студентите могат да научат най-много от позицията „технически ръководител обект“, защото тя съчетава едновременно практически умения „ на терен“и придобиване на нови знания относно иновативни или специфични начини за изпълнение на определени съоръжения – да речем изграждане на спринклерна инсталация на небостъргач. Перспективите за развитие при нас са пряко обвързани и с разрастването на Пайп систем и превръщането му в лидер в областта на изграждането на ВиК мрежи и спринклерни съоръжения, както и разширението на портфолиото от предлагани от нас услуги – проектиране, поддръжка, и др.

Какво представялява работната среда в Пайп Систем? Мога да я опиша с една дума – динамична. Определено на тези, които ще се присъединят към нас няма да им е скучно и ще имат възможността да попиват знания от всяка една ситуация и работен проблем, с които се срещнат.

Какви професионални контакти ще създадат студентите в сферата на работата? Естеството на работа при нас е такова, че комуникацията вътре в компанията е изключително интензивна. Същевременно с външните контрагенти също имаме активни взаимоотношения. Това дава възможност на младите неопитни хора да изградят мрежа от работни взаимоотношения с много и различни професионалисти – проектанти, архитекти, строителни предприемачи, държавни институции, и др.

Какво ще бъде работното време, ще успеят ли студентите да съчетаят работата с университета? Работното време е в пряка зависимост от позицията, но ние като компания, която е, така да се каже “student-friendly“, сме гъвкави относно ангажиментите на нашите служители, които довършват образованието си. Все пак, спецификата на работата е такава, че не е подходяща за студенти в съвсем начална фаза на обучение, когато съчетаването на двете неща неминуемо води да спад на качеството и в работата, и в обучението.

Какво очаквате като резултат от „ВиК академия“? Силно вярвам, че подготвените от нас курсисти, без значение дали ще се присъединят към Пайп систем или не, ще бъдат с поне „едни гърди напред“ след края на обучителния курс, което ще ги направи по-подготвени за професионално развитие в областта на ВиК инсталациите. Ние, в Пайп систем, считаме, че да посееш знание, макар да не се отплаща веднага, дава много по-богата реколта във времето за нас като работодател, а и за целия строителен сектор. Затова се надяваме и други компании се обърнат към днешните младежи и да им помогнат по-бързо да придобият нужните им знания и умения за изграждане на устойчива и възходяща професионална кариера. В крайна сметка, винаги е по-добре да има кой да ти подаде ръка.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu