Skip to main content
search

„Да слагаш една тухла до друга и да създадеш една цялост – монолитна, която съществува благодарение на всеки един малък детайл.“

Щефан Ференсци, BEHF Corporate Architects, Австрия

Съвременното общество е поставено пред предизвикателството да възстанови връзката между човека и природата – да се завърнем към корените. Новите технологии дават подход за използването на традиционните материали по нов начин за създаването на едни устойчиви жилищни пространства. Това е едно от изискванията към проектите, които участват в конкурса Винербергер Brick Award 2018 – иновативност в архитектурното решение на сградата и майсторство при влагането на керамични материали. Функционалността и енергийната ефективност са от съществено значение.

Винербергер Brick Award предоставя на архитекти от цял свят възможността за създаване на модерна и иновативна архитектура с керамични материали. В конкурса, в пет категории – „Усещане у дома“, „Да живеем заедно“, „Да работим заедно“, „Споделени обществени пространства“ и „Нестандартни решения“, се отличават национални и международни проекти, номинирани от архитектурни критици, експерти, журналисти и архитекти. Участие тази година взеха близо 600 проекта от 44 страни, като фокусът за Европа. Международно признатата награда се връчва от Винербергер за осми пореден път.

„Предоставените тази година проекти впечатлиха журито с иновативен дух и качество. Те представляват смели и креативни архитектурни концепции за устойчиви и перспективни жилищни пространства. И все пак винаги вземайки предвид най-важната точка в архитектурата – индивида.”, сподели Хаймо Шойх, изпълнителен директор на Винербергер АГ.

Наградният фонд е в размер на 34 000 евро за категориите, в които са включени и победителите на Голямата награда и Специалната награда. След края на фазата на подаване на заявки за участие, независимо жури преселектира проектите до 50 номинации. Петима международно признати архитекти избраха победителите – седем проекта, които бяха удостоени с наградата Винербергер Brick Award.

Тази година два проекта получиха Голямата награда. Едната отиде при Весткаай (Westkaai) Кули 5 & 6 от архитектурно Студио Тони Фретън (Tony Fretton Architects). Разположени в Белгия, кулите са част от по-голям жилищен проект в новоразвит квартал. Благодарение на използваните тухли е създаден цялостен монументален израз, съчетан с индивидуална фасада. За да минимизира ефекта от повторението във фасадите на Весткаай Кули 5 & 6, един прост мотив в зидарията е представен със зашеметяващ ефект. Проектът печели и категорията “Да живеем заедно”.

Весткаай Кули 5 & 6 (Снимка: ©Peter Cook)

Вторият носител на Голямата награда, Музеят за изкуство Basel Extension от Крист & Гантенбайн (Christ & Gantenbein), Швейцария. Фасадата, която се състои от изпечени тухли със сиви нюанси, извлечени с азот, се вписва добре в съществуващата среда. Тя е свързана с основната сграда чрез подземна зала. LED светлините са интегрирани в релефните канали информират минувачите за текущите изложби. В допълнение, този проект спечели и категорията “Споделени обществени пространства”.

Музеят за изкуство Basel Extension (Снимка: ©Rory Gardiner)

Атлас Хаус (Atlas House) от Монаднок, Холандия спечели в категорията „Усещане у дома“. Проектът, организиран на три етажа на малък парцел, дава добър отговор на въпроса как може да се построят  частни качествени жилища с малък мащаб.

Тухлената работа е отлично пригодена за къщата и в най-малкия детайл.

Атлас Хаус (Снимка: ©Stijn Bollaert)

Победителят в категория “Да работим заедно” е Студио “Тера Кота” от Tropical Space. Сградата съчетава работна и домашна атмосфера. Необичайната облицовка на фасадата привлича вниманието и позволява на вятъра да премине и охлади работното пространство естествено, а рафтовете от бамбук защитават керамичните творби на известен творец във Виетнам от случайни наводнения от близката река.

Студио “Тера Кота” (Снимка: ©Oki Hiroyuki)

В категория “Нестандартно решение“, която е насочена към иновативни концепции и начини за използване на тухли, е номиниран Заводът Вертен Биоенергия CHP (Värtan Bioenergy) от архитектурно студио U.D.Urban Design & Gottlieb Paludan, Стокхолм. Извитата форма на фасадата, която е облицована с вертикални керамични елементи, обединява различните му части и намалява акустичните и визуалните му въздействия.

Заводът Вертен Биоенергия CHP (Снимка: ©Robin Hayes)

Параклисът Сан Бернардо от Nicolás Campodonico Estudio печели Специалната награда. Той е посветен на покровителя на малка общност, която се намира в аржентинската пампа. В равнините, тухлите са „естественият“ материал. Параклисът е изграден изцяло от керамични блокове. Той спада към категорията „Споделени пространства“.

Параклисът Сан Бернардо (Снимка: ©Nicolбs Esteban Campodonico)

Възстановяването на старата църква “Виланова де ла Барка” от студио AleaOlea архитектура & пейзаж, в категория „Нестандартно решение“, печели втората Специална награда. Изградена в началото на XIII-ти век, църквата е разрушена по време на испанската гражданска война.

Обновяването ѝ е един необичаен подход към историческите сгради.

Този проект показва гъвкавостта и адаптивността на тухлите и създава уникален диалог между настоящето и историята.

Църквата “Виланова де ла Барка” (Снимка: ©Adriа Goula)

Повече информация за конкурса може да откриете тук.

 

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu