Един от най-важните градове за китайската цивилизация, както и съвремене централен административен център, е град Дзинан. Той има много дълбоки корени по отношение на китайската култура и именнот тези културни ресурси му дават безспорно предимство при развитие в тази посока.

Град Дзинан има много стратегическо разположение – явява се транспортен център, поради множеството транспортни комуникации, разположени на неговата територия – международното летище Дзинан, високоскоростните влакови линии Пекин-Шанхай, Дзинан-Циндао, както и няколко важни автомагистрали и други транспортни артерии. Имайки в предвид всичките тези качества, произтичащи от доброто му разположение, както и от транспортните му предимства, градът разполага с превъзходни възможности за развитие.
Въпросният високотехнологичен и културен изследователски център се намира в hi-tech зоната пред международния конферентен и изложбен център.

Създателите на проекта споделят, че са използвали най-новите цифрови компютърни технологии, за да създадат формата на 3D модела на сградата. На пръв поглед това си личи и така дизайнът на културния център веднага насочва към съдържанието му, което изпълнява едно от условията за качествена архитектура – съдържание и образ да се неразривно свързани. Екипът казва още, че подобен тип сгради трябва да са „огледало” на културния привкус на Дзинан, или конкретно в случая идеята подсказва, че градът е модерен и високотехнологичен.

Уникалният по рода си дизайн говори за един много модерен характер, точно такъв, какъвто притежава сграда. Усеща се изявеният синтез между органичния подход на проектиране и контрастния на него суров външен вид, осеян с множество акцентирани ръбове.

Всъщност, сградата се състои от два независими, но сверзани един с друг модула. Двете части от сградата, подобно на два „танцуващи камъка” (както ги определят проектантите), са разположени насред площад. Те са организирани симетрично на двата края на ос, подобно на град Дзинан, чиито източна и западна части са свързани чрез центъра на града, представляващ най-културизираната му област.

Площадът е символна препратка към града; двете сгради напомнят за двете му части, като основната идея за това е да се покаже, че полисът гравитира около културата. Центърът е притегателната дестинация. Именно затова площадът, намиращ се в него, е реновиран, за да може да се подчертае като една своеобразна градска „сцена”. При обновяването от всички стълби, водещи към нея, е оставена само една. Останалата част от пешеходния поток към площада се поема от рампи, които невъзпрепятствано позволяват свободния достъп до него. Рампите моделират местната градска среда по начин, чрез който топографията й напомня за естествената природа, където по принцип биха се намирали тези „скали”. Водните площи пък, от своя страна, насочват към образа на планинската река, оформяща по естествен начин формата на камъка.

Северната част на площада има функцията на изложбено пространство, докато южната дава място на двете сгради.

Конструкцията на сградата е изградена от подсилен стоманобетон. Поради специфичностите в климатичните условия на Дзинан, търсените строителни материали са със силно изявени инертни качества, като такива са бетонът, камъкът и керамиката.


Разположение: Дзинан, Китай
Архитект: Сантяго Парамон, RTA-Office
Обща площ: 17 000 м²
Площ театър: 4 725 м²
Площ мултифункционална зала: 2 795 м²
Площ паркоместа: 7 502 м²

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Награда от Ксела България – къща в гр. Лом с нова обвивка
Play for Multipor даде на победителите комфорт и енергийна ефективност

Къщата на сем. Цоневи от гр. Лом е с изцяло ремонтирана фасадна обвивка, след като те спеч…