Гмуркането в Германия не е сред списъка с дейности на пристигащите туристи – по очевидни причини. Но тази на пръв поглед невъзможна атракция е станала реалност в аквариума Aquadom, намиращ се в берлинския хотел Радисън.

Невероятната масивна конструкция е разположена в атриумното лоби в центъра на хотела.

Тя достига височина от 25 метра. И въпреки че реално гостите на хотела не могат да се възползват от същинското гмуркане, то те могат да се насладят на друго негово предимство – невероятните подводни гледки, които могат да бъдат наблюдавани през прозрачния стъклен асансьор, минаващ през ядрото на аквариума.

Aquadom е най-големият цилиндричен аквариум в света. Пълен е с почти един милион литра вода и има 1500 вида тропически риби, а основата му е покрита с 56 вида рифови възвишения.

Конструкцията на аквариума била сериозно предизвикателство. Акрилното цилиндрично стъкло, което изгражда структурата, e произведено в 4 части, които са монтирани на място върху издигната кръгла стоманобетонова платформа с диаметър 10 метра. Отделните сегменти са съединени с помощта на кранове преди околовръстното изграждане на хотелската сграда.

Посетителите, използващи асансьора имат възможността да наблюдават водната атракция и от изгледната площадка над аквариума, която е в непосредствена близост до оргомното покривно остъкляване. Освен впечатляващата гледка от това ниво, гостите получават и едно по-различно чувство при възприемането на просторното атрумно пространство. Освен основната си фукнция, аквариумът служи и като своеобразен динамичен светлинен филтър, който сменя цветността и интензитета на проникващата в лобито светлина.

      

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Пери България ЕООД

Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…