По време на срещата:

 • Щом те поканят в стаята, то попитай къде е твоето място. Допускам, че ще има няколко стола, а ако не те насочат към някой определен, то се пошегувай с това къде е „горещия стол“ – всички обичат хора с чувство за хумор.
 • Здрависай се и се запознай с всички – може да е само един човек, а може и да са повече. Носи си тефтер и си запиши имената ( и позициите, за да ги проучиш в Linkеdin), за да се обръщаш към тях по този начин. Говори на ВИЕ, освен ако не ти предложат да минете на ТИ и си ОК с това. Всеки един човек обича да чува името си, а когато се обръщаш по този начин показваш уважение и възпитание. Малко „old fashion“ ли ти звучи?
 • Бъди готов да отговориш на няколко въпроса, с които се цели снижаване на напрежението в теб – Как си? Лесно ли намери офиса? Имаше ли проблем с локацията? Къде паркира? и т.н. Бъди позитивен, независимо дали си объркал адреса няколко пъти, входа или си търсил 20 мин. място за паркиране – това не е техен проблем. Всяко нервничане и сърдене си личи, а това не е признак за добър развой.
 • Представи се – Накратко и благодари за оказаната чест да си част от този подбор. Всеки един човек иска да знае с какво ще започнеш, кое е важно в твоето представяне и те прави ценен като човек, личност, професионалист. Благодарността за това, че са те повикали ласкае другата страна от процеса.
 • Бъди позитивен, усмихвай се и показвай интерес – Никой не харесва намусени, летаргични и апатични хора, освен ако не са за много ниски позиции с отсъствие на социално общуване с хора. Всеки иска да види най-доброто от теб, да види живецът, който търси. Колкото ти е по-интересно, толкова повече информация ще получиш и ще имаш възможността да вземеш своето решение с ясно съзнание, че знаеш какво искат от теб и какво очакват. Това е едно от най-ценните неща за добро впечатление, не го подценявай!
 • Приеми поканата за чаша вода/кафе/чай, защото устата ти ще пресъхне, а и обратното е излишна скромност. Хората ще се опитат да са гостоприемни – не им отказвай, а и ще спечелиш малко време преди да започнете по същество.
 • Успокой се – Това няма да ти е нито първото, нито последното интервю, а и всяко поредно е опит. Излишното стресиране няма да ти позволи да разкриеш своите силни страни, ще те направи несигурен и мълчалив. Затова – спокойно, дишай, вярвай в себе си.
 • Здрависването и какво издава то? Уважение към събеседника. Нека не бъде вяло, но да не е и прекалено силно. Потната ви ръка не бива да докосва тази на събеседника – направете усилие и я изтриите, без някой да ви види, защото ще разбере колко много се притеснявате, а щом и вие разберете, че те вече знаят, то вероятноста да блокирате е голяма.
 • Къде да си държа ръцете? На масата, разбира се. Това показва откритост, готовност за съдействие и прозрачност от ваша страна. Обратното не прави добро впечатление, а и със сигурност няма да ви е комфортно.
 • Гледай право в очите, но не прекалено втренчено – Моментът е тънък, защото това издава сигурност, но може да се интерпретира и като вид мерене на его, особено между мъже. Да гледаш събеседника си в очите в уважение към него, още повече, когато към това е добавена усмивка, смирен тон, адекватни въпроси и нестихващ интерес.
 • Не си играй с ципа на жилетката, ключовете, химикала, не мачкай дадената ти преди това визитка на човека срещу теб… дръж си ръцете отгоре и се отпусни. Когато е нервен, човек има склонноста да прехвърли това състояние към отдушник. Понякога това е химикал, телефон, дреха или нещо друго. Това не прави добро впечатление, а в доста случаи изнервя и останалите на срещата. От изнервени хора и изнервяща обстановка нищо положително не може да се очаква.
 • Фокусирай се какво те питат, независимо че понякога може вместо да отговаряш да слушаш. Ако не си убеден, че въпроса е прекалено абстрактен, то обобщи това, което си разбрал, валидирай го, че е така и отговори по темата – кратко, с примери и съответната увереност.
 • Отдели достатъчно време, за да прочетеш изискванията за позицията и компанията/проекта, за който кандидатстваш – Малко по-горе отново имаше подобен съвет. Това показва колко сериозно си приел своето участие. Тази твоя информираност ще рефлектира върху това, което питаш, искаш да знаеш и си наясно какво те очаква. Изясни си очакванията, за да не изгубиш своето време и времето на останалите.
 • Избягвай small talks и споделяй екстра информация, която да бъде лесно защитима с пример и е в твой плюс. „Продавай се“, като боравиш с верни твърдения, които можеш да подплътиш с примери, а не с клиширани думи. Елементарните диалози не носят информация на никого, а в твоя случай са ти в минус.
 • Не опонирай и не се опитвай да надговориш останалите никой не обича всезнайковци и хора, които се опитват да бъдат винаги отгоре. Това не е градивно за нито един екип или организация. Ако имате мнение по всяка тема, то не го споделяйте постоянно, а се научете да премълчавате излишните думи.
 • Избягвай отговори с „ДА“ и „НЕ“, независмо дали въпроса предполага такива. Бъди последователен и покажи, че имаш речник и позиция да дадеш отговор извън едносричието, което се очаква от теб. Да развиеш от затворен въпрос теза, която да защитиш е нещо, което прави много добро впечатление и показва, че има елемент на мисъл.

 • Не говори бавно, не говори бързо, не говори тихо, не говори високо… говори уверено с равна и ясна дикция. Излишните честоти в гласа не предават уревновесеност. Не забравяй да се усмихваш – искрено, без фалш и излишна престореност.
 • Задавай въпроси – Питай, защото „умните питат, а останалите само се съгласяват“. По това колко и какви въпроси ще зададеш понякога се взима финалното решение. Не задавай елементарни въпроси или такива, чиито отговори вече са уточнени минути по-рано. За да питаш обаче е необходимо да бъдеш… информиран. По-горе го описах неколкократно!
 • Бъдете убедени, че контактите, които сте дали за връзка с вас са пълни и адекватни. Много пъти съм попадал на неточен мейл, стар телефонен номер или просто документи без контакти. Ако очаквате отговор и няма къде да ви потърсят, то може да пропуснете някой шанс за вас. Винаги проверявайте за това!
 • Интересувайте се от процесът след това – кога, какво и по кое време. Интересът от ваша страна показва, че сте мотивиран да сте част от това, за което кандидатствате. Бъдете активната страна и напомняйте, че имате интерес.
 • След като приключите, се здрависайте отново, усмихнете се и благодарете за отделеното време. Нещо, което прави много добро впечатление – изпратете благодарствен мейл в рамките на деня от вашето интервю до всички, които са били на него. Не познавам човек, които не би отчел това като нещо, което би направило разликата при равни шансове между двама кандидати. Вие как смятате?
 • Не подценявайте нищо от изброеното по-горе – подгответе се добре, защото личи, ако не ви пука и повярвайте ми – оправданията не работят, а напротив.

Чували ли сте фразата „Никога няма да имаш шанс да направиш повторно първо впечатление“?

Помислете върху това, когато решите да кандидатсвате някъде, независмо дали  това е работа, стаж, проект, Еразъм, Академия Лидерите…Вече всички са учили къде ли не, имат признати и непризнати титли, знаят по 2-3 езика, боравят с един куп софтуери. Това е така, но дали това ти гарантира, че ще направиш силно първо впечатление? Вероятно по документи би могло, но вече отдавна хората на взимат решения на база един лист хартия, пък бил той и цветен. Работете върху вашите социални качества, да убедите този срещу вас, че сте сериозен и, че искате, а не чакате някой друг да кове щастието ви, защото:

„Научете се да разчитате на собствените си криле,  при попътен вятър, дори кокошките летят“

Помни – от теб зависи!

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Angel Petrov
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *