Да впечатлиш някого по време на интервю, участие в конкурс или друг проект не е непосилно, със сигурност е предимство, но има дузина наглед елементарни неща, които почти никой не спазва в тяхната цялостност. Няма нещо „по-важно“ или по-малко важно в този процес, нещо което да пропуснете или да си помислите, че именно на вас няма да се случи. Липсата на подготовка е най-краткият път към върха на личното ни несъвършенство – изпитвал съм го неведнъж, не се умира, но беше голям срам!

Лесно ли впечатлявате хора, които не ви познават? Кое смятате, че е водещото и дали въобще е необходимо, когато навсякъде тръбят какъв „глад за кадри“ е настанал и едва ли не се назначават хора при условие да дишат и пазят равновесие едновременно? Нека припомня някой основни неща, които биха улеснили/попречили на това да се представим над очакванията по време на подбор.

Преди вашата среща:

  • Щом ти звъннат за интервю, помоли за мейл с цялата информация, която те засяга – дата/час/място/локация/лице на контакт/име на фирмата и позицията. Това ти гарантира, че имаш цялата информация и не рискуваш да объркаш нещо. Щом получиш такъв мейл бъди възпитан/а – благодари и потвърди, че ще отидеш. Това впечатлява, защото все по-малко хора вече го правят.
  • Преди интервюто помисли върху бъдещите базови въпроси, които ще те питат там. В повечето случи те са с фокус твоята мотивация, силните ти страни като човек, качествата ти, опитът и образованието, което имаш. Това питаме ние в Академия Лидерите! Не забравяй, това е конкурентен процес с доста участници и всяко твое предимство, което се доближава до желания профил е добре да бъде споделяно и аргументирано. В зависимост от позицията мислите ти за потенциални въпроси може да са различни от цитираните по-горе. Скромността в този процес е излишна!
  • Как да изглеждаш – Визията е важна и в това няма нищо лошо. Чистоплътността, свежият вид и откритото лице с подчертаните негови линии ще направят така, че да ви запомнят визуално.
  • Как си облечен/а„По-дрехите посрещат…“ – гласи една стара поговорка и е така. Внимателно подберете дрехите си, защото това подсказва доколко сериозно се отнасяте към процеса и уважително към присъстващите. Изгладените дрехи правят впечатление, както и неизгладените такива. С кое искате да ви асоциират?
  • Не прекалявай с лук, чесън и алкохол в деня преди интервюто ти – усеща се, независимо колко дъвки си сменил до срещата. Свежият вид, свежият дъх и бистрият поглед биха ви донесли повече предимства, отколкото обратното.
  • Малко си нервен, нормално е. За да не си такъв, се подготви. Интернет бълва с информация за хора, позиции и организации, проекти и академии. Положи услия да прочетеш, питай хора, информирай се. Информирай се за компанията/позицията/интервюиращите, но провери източниците на данни, валидирай ги с повече от един такъв и не се сугестирай (не си внушавай) излишно. „Повече пот в обучението, по-малко кръв в боя“.
  • Не бързай прекалено много, защото това се усеща в мириса, които носиш със себе си. Внимателно подбери материята на дрехите си и не прекалявай със силните парфюми – еднакъв е ефекта, когато се изпотиш. На всеки се случва или се е случвало, но всеки от нас носи миризмата си, която в някой случай прави негативно впечатление по време на среща.
  • Бъди навреме, бъди точен. Ако смяташ, че ще закъснееш, то информирай преди това, а не на 5-тата минута след като вече си закъснял…видимо е и е излишно – хората те чакат! Бъди 10 минути преди самото интервю в офиса, не на адреса, защото има разлика. Прецени пътя, локацията, опциите за придвижване, възможността за паркиране.
  • Запомни с кого ще бъде срещата ти, ролята на твоето посещение там и позицията, за която кандидатстваш – ще те питат за това. Едно от най-тъпите неща е да забравиш името на човека, с който си говорил, да не помниш позицията и да правиш догадки за организацията. Няма оправдание за подобно отношение!
  • Поздравявай всеки по пътя си за своето интервю/среща… може би се разминаваш с бъдещите ти колеги, новият началник или самият собственик/управител. Все още този похват на общуване не е умрял, въпреки, че всячески се опитват да го уморят. Бъди възпитан, усмихнат и поздравявай – ясно и с необходимата доза уважение.

 

Очаквайте втора част!

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Милен Великов
Load More In Образование

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Успешен професионален старт в строителството – как да го направиш?

Първата работа е като първата любов – помни се цял живот! Професионалният старт е дългооча…