Skip to main content
search

Първият модул от Сезон 3 на Академия Лидерите бе проведен на 10-ти октомври. За това как да подготвим автобиография, която да ни открои сред кандидатите за работна позиция говори Мирослава Николова, HR специалист с 12 години опит в предоставянето на услуги по подбор, обучение и задържане на служителите в дадена компания. Тя е част от екипа на Human Capital Store и е партньор на Академия Лидерите.

Николова представи процеса по търсене на кандидат за определена позиция и етапите, през които се преминава, докато той бъде нает. Важно в случая е кандидатът да има добра автобиография, защото тя може да му спечели покана за интервю.

Как да направим добро първо впечатление?

Когато се видим на живо с бъдещия си работодател, е важно да спазваме определени общоприети навици в общуването, които да го оставят с добро впечатление за нас. Спазвайки ги, ние ще можем да представим по-коректно себе си и това, което можем и с което искаме да допринесем към екипа.

Първите 7 секунди при ново запознанство сформират първото впечатление за отсрещния човек.

Затова е важно да обърнем внимание на привидно малките неща като здравото ръкостискане. Държането на ръцете под масата по време на разговор, например, би оставило събеседника ни с впечатлението, че крием нещо. Важно е да не избягваме очния контакт, а да говорим, гледайки се очи в очи. Не бива да се отдаваме на нервни тикове като тропане с крак, които освен това издават и разсейващ шум. Не е допустимо да поглеждаме в телефона си или да излизаме, за да провеждаме разговори по него.

Тази част от лекцията повиши интереса на участниците, които задаваха много въпроси за това какво е подходящото поведение по време на интервю за работа, а някои от тях споделяха и личния си опит. Николова сподели в кои от техните интервюта за участие е забелязала неща, които не отговарят на бизнес етикета и даде съвети как да се справят по-добре в бъдеще.

Специално внимание бе обърнато и на това, че кандидатът не бива да закъснява. Това показва уважение към собственото време и времето на бъдещия работодател, който често провежда блокове с няколко интервюта. Така закъснението на един кандидат довежда до закъснения в следващите срещи. Подходящо би било в случаи на закъснение да информираме своевременно тези, които ни очакват. За да не се затрудним с намирането на мястото е хубаво да се информираме предварително за местонахождението на фирмата. Адресите на много компании, както и допълнителни напътствия, могат да бъдат намерени и в сайта им.

Какво не съдържа една впечатляваща автобиография?

Макар и не задължителна, снимката ни трябва да бъде добре премерена. Не бива да използваме селфита, фотографии в неформална обстановка, както и снимки пред доминиращи с визията си туристически обекти. Хубаво е фонът да е семпъл, лицето ни да се откроява добре, а облеклото ни да не е твърде спортно.

Лошо впечатление правят правописните грешки, както и технически такива, допуснати от бързане. Минус е лошото форматиране на текста като използване на различни шрифтове или твърде много вариации в размерите, дебелината и наклона на текста. Липсата на цялост в него ще остави бъдещия ни работодател доста объркан и вероятно ще ни помогне да не получим покана за интервю. Важно е да отделим време в изготвянето на много добре изглеждаща автобиография, дори и да имаме малко опит. Обръщайки внимание на всеки детайл, ние ще отделим много време в началото, но добавяйки към нея ще трябва да променяме много малко.

Когато вече имаме готовата си автобиография, е хубаво да бъдем внимателни за времето, в което я изпращаме. Кандидатури, получени в петък, често биват забравени. Това би могло да се случи и в понеделник, когато най-често се провеждат множество дълги срещи и оперативки.

Накрая участниците получиха задачите си за следващата седмица. Те трябва да направят критичен анализ на автобиографията си с изводи за това какво трябва да се промени в нея. След това те трябва да я коригират, да на пишат мотивационно писмо и да създадат портфолио с работата си, както и да създадат профил в LinkedIn. В идната седмица те ще получат и индивидуален въпросник  SDS (Self Directed Search) за кариерно ориентиране. Всички се разделиха ентусиазирани и в очакване на предстоящите предизвикателства.

Снимки: Карина Дикова

Георги Мърхов

Архитект и любител пианист. Търси архитектурата във всички аспекти на човешкия живот. Стреми се да я разглежда и представя от различни гледни точки.

Остави коментар

Close Menu