Skip to main content
search

Нов стартъп е решен да пренесе архитектурната сфера във „века на айфона”. Проектът, наречен UNSense, е основан от холандския архитект Бен ван Беркел от UNStudio. Основната цел на компанията е да открие дигитални подходи, които да направят сградите ни по-здравословни за обитаване, а градовете ни – „по-умни”. Компанията ще търси и разнообразни нови начини, които да подпомогнат строителния бранш да навакса в сферата на иновативните технологии. Дигитализацията вече е навлязла във всички сфери на живота, но строителният бранш изостава значително. Така Ван Беркел коментира този проблем:

 „Ние живеем в ерата на „Айфона”, а архитектурата и строителството са все още на фаза „Уокмен”.

Новата компания ще развива своята дейност във високотехнологичен хъб в Амстердам и ще работи отделно от UNStudio. Основните им кадри ще бъдат програмисти и така наречените data scientists („учени по данните” – професията на бъдещето, която бързо набира популярност в световен мащаб). Те ще работят в колаборация с архитекти, специалисти по невронаука, социолози и икономисти. Всички заедно ще търсят нови начини, по които технологията може да подобри сградите, интериорните им пространства и градската среда в полза на обитателите им.

Снимка: www.digitalisation.world

Дигиталната революция вече промени всеки аспект на живота ни, освен начина, по който застрояваме средата си. Заобиколени сме от свят, който не може да функционира без технологичния напредък, до който е достигнал човечеството. В последните години той промени живота ни до неузнаваемост, като улесни значително ежедневието ни и направи своя незаменим принос във всички сфери като здравеопазването, добива на суровини и всички производства. Строителният сектор е най-малко еволюиралият в тази посока. Дигиталният напредък в бранша е само 4% от 10 години насам.

„Последната „Тесла” най-вероятно е оборудвана с няколкостотин сензори, а една средностатистическа сграда има около три”

Ван Беркел споделя, че сензорите, които планира да развива компанията, могат да бъдат полезни при регулирането на въздушния поток в сградите, отстранявайки ефективно бактериите и замърсителите в средата. В западния свят хората прекарват 70% от времето си в затворени пространства и в повечето време тази среда е вредна за тяхното здраве. Това е сериозен проблем при сгради като училища и болници, където, обратно на очакванията, качеството на въздуха е най-лошо. Според създателя на компанията вредната среда за обитаване се дължи на факта, че архитектите на нашето време не се интересуват от проектирането на „здравословни” сгради.

Бен ван Беркел представя един от иновативните си проекти – Как да намалим стреса на работното място. Снимка: www.unstudio.com

За разлика от тях, модернистите силно са вярвали в създаването на здравословна среда за обитаване. Тук можем да дадем за пример „Paimio Sanatorium” на Алвар Аалто и идеологиите на Льо Корбюзие и Херман Херцбергер. Тогава те са нямали нужната информация, с която могат да модифицират сградите си, а днес ние притежаваме всички предпоставки за развитие в тази посока.

Досега в архитектурата никога не се е говорило за сензорноадаптивен дизайн (sensorial adaptive design). Точно тук иска да се съсредоточи новата компания. Тя е сигурна, че може да предложи иновации, които могат да променят сферата и в частност пространствата, които проектираме и обитаваме. UNSense ще създава и технологии, които да подпомогнат устойчивото бъдеще на планетата ни. Те също врярват в нуждата от енергонезависимите сгради и важната им роля при опазването на околната среда за бъдещите поколения.

„Всички архитектурни бюра някой ден ще се превърнат в архитектурно-технологични фирми (arch-tech firms).”

Ван Беркел предвижда, че в близкото бъдеще архитектурните фирми ще прилагат масово технологията в дейността си. Новият стартъп е готов да заложи основите на тази практика, вкарвайки технологията в архитектурата по невиждан досега начин.

Фермите на бъдещето. Снимка: www.unstudio.com

Архитектурното бюро UNStudio е основано от Бен ван Беркел през 1988 г. Оттогава насам то е създател на множество иновативни проекти в сферата, някои от които разглеждат начина на живот в близкото бъдеще. Един от проектите, който набира голяма популярност, са „Фермите на бъдещето”. Те предвиждат своеобразно аграрно производство в най-урбанизираната територия на Амстердам, с цел изхранване на нарастващото население. UNSence и UNStudio работят с поглед в бъдещето.

Бен ван Беркел е решен отново да изкара на преден план истинската цел на архитектурата – проектирането на добра, здравословна и устойчива среда за хората. За тази цел той ще  използва най-значимото предимство на новия век – иновативните технологии.

Източник: www.dezeen.com

Зекие Емин

Архитект и изследовател със страст към историята, културното наследство и неговото адекватно преизползване и интегриране в реалностите на ХХI век. Вярва, че архитектурата е прякото отражение на човешката история. Тя е вечна - съществува физически от древността до наши дни. Аналогично писането е прякото отражение на нашите мисли и единственият начин да ги запазим във времето.

Остави коментар

Close Menu