Skip to main content
search

Как можем да превърнем къщата си в театър и да променяме сценографията му всеки ден без да се налага да правим скъпи основни ремонти?

Мадридското Студио “Elii” предлагат модулни решения, с които не просто е възможно да променяме интериора си всекидневно, а дори е забавно. Всички елементи са подвижни, цветни, светли и лесни за монтаж. Създават пространство, когато се нуждаем от него, затварят го, преграждат го и го обзавеждат, когато пожелаем и всичко това в рамките на 5 минути. Стаите могат да се адаптират към почти всяка функция само с помощта на придърпване, побутване, плъзгане или завъртане

Принципът на „черната кутия“ в театъра, използван в интериора, създава много домове в един-единствен дом. Тайната се крие в подвижните панели. Испанското студио създава система от дървени рафтове, от които излизат тюркоазени маси или столове при необходимост. Част от системата са също плъзгащи се врати от дървен скелет и пълнеж от бял плат, които отварят и затварят пространството, като позволяват светлината да преминава през тях и в същото време обособяват нови стаи.

image: www.archdaily.com

image: http://elii.es

Един от най-изтъкнатите представители на интериорите на ”Elii” е “Susasaloon“ в Мадрид. Проектът е избран за участие в испанския павилион на Биеналето във Венеция. Архитектите споделят, че решението им се основава на три прости стратегии.

Първата е приспособяването на пространството към нуждите на обитателя му, пренареждайки определени елементи от интериора за оптимизиране на ежедневната употреба. На второ място е премахването на някои прегради с цел разширяване на пространството и осветяване на стаите с повече естествена светлина. Третата стъпка е въвеждането на сгъваеми и плъзгащи се системи от мебели, които позволяват разделянето на стаите, обособяването на подвижно работно пространство, трапезария, легло за неочаквани гости, голямо пространство за практикуване на шиацу, както и реорганизиране на съхранението.

image: www.archdaily.com

image: www.archdaily.com

Друга впечатляваща театрално-домашна постановка, която “Elii” разработват в старо таванско помещение в Мадрид, е проектът “didomestic”. Ателието е креативна комбинация от цвят, изненади и функционалност. Архитектите отстраняват всички съществуващи елементи в интериора, създавайки единно голямо пространство под историческия мансарден покрив с тежки дървени греди.

В центъра на помещението поставят цветно ядро, в което се намират стълбите, рафтовете и местата за съхранение. Стълбищното ядро започва да играе ролята на разделител на пространството и в същото време позволява на светлината от покрива да достигне до долния етаж.  Подпокривното пространство е предвидено за спалня и баня, които имат видимост към долния етаж. Плъзгащите се полупрозрачни стени от пластмасови панели могат да разделят пространството на по-малки участъци според желанието и нуждите на потребителя и по подобен начин могат да бъдат прибрани, за да бъдат настанени по-голям брой хора. Кухнята и банята са придружени от допълнителни складови площи и различни интериорни елементи. От пода и тавана изненадващо изникват люлки, хамаци, маси за хранене и дори огледала, като реконфигурациите са много.

image: www.archdaily.com

Налудничаво абстрактен и същевременно функционален е проектът „Insider”. Студиото разполага с два отделни апартамента, които пренарежда по начин, който може да остави единиците самостоятелни, както и да ги свърже в едно. В централната зона между двата апартамента са поставени входовете, баните, кухните и складовете. По този начин се освобождава основното пространство на всяко от жилищата и се намалява площта на навлизане в него. Освен това в общата зона се намира общо помещение за пране.

image: elii.es

image: elii.es

Интересна хрумка са щорите, които отделят дневната от сервизните помещения. Разделящата стена представлява бяло платно от прозорци. При вдигането на всяка от щорите пред нас се разкрива различна сцена от някое от сервизните помещения. Освен експресивно, сервизното ядро е и функционално. Повдигането му на 60см от земята позволява поместването на всички инсталации под него. Студиото твърди, че този тип план спомага за намаляването на изразходваната енергия с 30%.

Стратегията за подвижно пространство е запазена марка за студио “Elii”. Освен в разпознаваемите си преустройства на интериори, сред които проектите “Biobombastic”, “Flap!”, “Tensegrity” и др., студиото се занимава и с подвижни екстериори, какъвто е проектът за преустройство и разширение на центъра „Save the children” в Мадрид.

image: elii.es

Впечатляващи са също множеството артистични инсталации и урбанистични проекти на студиото, които винаги изненадват с простотата, ефектността и рационалността си. Испанските сценографи на архитектурата ни предоставят един добър пример за решение на ограничените пространства с неограничено въображение.

Основни източници: www.elii.es, www.designboom.com

Михаела Икономова

Архитект и любител на пътешествията, природата и дизайна за хората. Вярва, че писането за архитектурата е неделимият аналитичен елемент, който задълбочено осмисля дизайнерския процес.

Остави коментар

Close Menu