Skip to main content
search

Югозападни щати на САЩ

title-image-copy

Разгъната площ: 204 м2 (вътрешна); 204 м2 (външна). Клиент: Списание „Ню Йорк Таймс“. Проект за печат.
Ръководител на проекта: Дейвид Алин. Съвместен проект на: Ателие „Тен”

Проектирана съгласно изданието на списание „Ню Йорк Таймс“ от 20.05.2007 г., посветено на темата за „екологичната архитектура“, тази концептуална къща включва съществуващи и някои измислени технологии, за да създаде възможно най-устойчивото и екологично чисто жилище. Вътрешното пространство с климатична система е разположено над външното със същите размери. Енергията, произведена от ежедневните дейности, се съхранява за по-късна употреба, докато „термопомпеното отопление и охлаждане използва постоянната температура на земята“ като източник на топлина (13°C според въображаемото местонахождение на жилището).

Capture

В къщата е използвано двупластово стъкло, наречено от архитектите „OpaciView“, направено с вентилационно пространство между пластовете и пропусклив тънък слой волфрамов оксид, който изсветлява или потъмнява в зависимост от слънчевата топлина. На покрива са поставени фотоволтаични клетки. Когато се използват, спортните съоръжения произвеждат електричество, което може да се съхранява. Дори матраците на леглата са екипирани с подобна система, която произвежда и съхранява електричество, генерирано от „излишната човешка енергия“, както се изразяват архитектите. Къщата може да бъде поставена в „спящ режим“, когато не се използва, като ползването на енергия се намали до минимум. Къщата ще бъде построена от „рециклирани, преработени и възобновяеми материали. Дървесните видове ще бъдат селектирани от най-близката устойчиво управлявана гора“. Сензори за вода върху покрива удвояват местата за събиране на дъждовна вода, когато е необходимо, и я съхраняват за ползване в тоалетните и градината.

 

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu