Има моменти, в които ни е супер досадно да вървим, за да стигнем до някъде, но дали щеше да ни е досадно, ако съхранявахме енергията от всяка измината стъпка?

Това съвсем не е нова идея, но както всички такива с времето е претърпяла модификации, които са я направили по-ергономична.

Pavegen е компания, основана през 2009 г. от англичанина Лорънс Кенбъл-Кук. Визията на компанията за бъдещето на света се стреми към по-интелигентно и устойчиво изградени среди, които свързват хората, давайки ни възможност за директен допир към чистата енергия.

Pavegen произвеждат подови настилки, които създават енергия извън електрическата мрежа чрез теглото на хората, които вървят по тях. Настилките се състоят от плочки от 100% рециклирана гума. В краищата си са свързани с индукционни генератори изработени от 80% рециклирани материали. Измествайки се вертикално чрез теглото на хората, се поражда ротационно движение, което генерира електричество, независимо от заобикалящата електрическа мрежа.

Настилките са също и умни. Всяка плочка е снабдена с предавател, който запаметява информацията от всяка стъпка. Тази информация се използва за идентифициране на интензивността на крачките, броя хора, вървящи на определено място и др. Също така чрез мобилно приложение всяка събрана стъпка се превръща в дигитална валута, която може да се използва за поощряване предаността на хората или да се дари за благотворителни каузи.

Компанията заслужено печели с проекта си много награди, както и номинация за
Продукт на годината“ във Великобритания.

Вървенето по тази настилка е достатъчно, за да освети пътя ви, а възможните места, на които може да се постави, са на всякъде. Следвайки светлината на чистата енергия, мястото на този продукт в градската пътна среда би било повече от удачно, тъй като енергийният източник е независим от обкръжаващата го електрическа мрежа.

Pavegen е оставила отпечатък и в нашата страна като през 2012 г. тогавашния министър на икономиката и туризма Трайчо Трайков и режисьора Явор Гърдев, който е посланик на проекта Keep Walking, докарал в България технологията на Pavegen, направиха първите стъпки по пътеката последвани от крачките на всички други, включили се в проекта.

Източници: PavegenBTV

Остави коментар с Facebook

  • МОСТЪТ ПИТОН

    Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…
  • Смъртоносен път в Боливия

    И в миналото, и сега пътищата са особено важни за поддържане на връзка между народи, държа…
  • Пророческият мост

    Историята ни е оставила много следи, които в някои случаи опровергават твърдения, за които…
Заредете още от Андон Донев
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

МОСТЪТ ПИТОН

Както може да забележите в предишни статии, Холандия може да се похвали с голям брой необи…