Skip to main content
search

Bordeaux’s-timber-tower-by-Sou-Fujimoto-Architects-1-1020x610

Sou Fujimoto Architects and Laisné Roussel обявиха проект за построяването на една от най-високите в света сгради с дървена конструкция. Зданието ще бъде с височина 50м и ще бъде с жилищна функция, местоположението избрано за осъществяването му е Бордо, Франция. Сградата ще предлага широки външни пространства и градини на покрива свързани посредством пътеки.

В многоетажната постройка ще се помещават 199 апартамента, 3 770 квадратни метра офисна площ и 500 квадратни метра търговски обекти. Разработването на проекта е благодарение на Sou Fujimoto Architects, които работят заедно с френската архитектурна фирма Laisné Roussel. За да се превърне сградата в реалност, е събран многоброен екип от хора, сред които предприемачът Pitch Promotion, инжeнерната фирма занимаваща се с дървени конструкции Mathis, икономистът Faure, агенция за екологично инжeнерство и опазване на околната среда Le Sommer Environment, озеленяване Etablissement, акустика Emacoustic и офис за строителен надзор Apave.

Общите площи са разположени както в центъра, така и в покрайнините на сградата. Озеленените части с зеленчукови градини, овощни дървета, лози, водни резервоари и зимни градини са допълнени от свързващи ги повдигнати пътеки, които предлагат несравнима гледка към река Гарона. Кръстосана слоеста дървесина е използвана с технологиите на Mathis ATEX, за да се осъществят етажите на сградата. Лепена слоеста дървесина е използвана за стабилизиране на конструкцията на подпорите и гредите. Цялостната разработка на проекта цели да получи сертификата “Biosourcé” и H&E A-rating за жилищните единици.

 

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu