Skip to main content
search

Излизането на САЩ от международното ядрено споразумение, подписано през 2015г., е една от най-обсъжданите теми днес. Франция, Германия и Великобритания изразиха съжалението си за решението на президента Доналд Тръмп, което беше част от предизборните му обещания. Споразумението беше и една от темите на срещата на европейските лидери в София.

Въпросът за ядрената заплаха ни кара да се запитаме как може да се спасим. Днес ще ви разкажем за един от най-впечатляващите бункери – този в Колорадо. Той е построен като център за бойни операции за командването на Североамериканската въздушна отбрана (NORAD). Представлява съвместна инициатива за сигурност, създадена за наблюдение на американското въздушно пространство от ядрена и ракетна заплаха.

Преди месец ви запознахме с новите предназначения на бункери по цял свят. Подземният команден пункт на NORAD няма аналог. Той е построен в средата на 60-те години на миналия век и се намира под тонове твърд гранит в планинския комплекс Чейен. Бункерът, наричан още „крепостта на Америка“, е проектиран да издържи на всякаква заплаха.

Архивна снимка (Снимка: ©http://thememoryhole2.org)

През 2006г. NORAD преместват основния си команден център към базата на Питърсън. Мнозина мислеха, че бункерът е затворен, но това не е така. Той остава команден център, а и много правителствени организации се помещават в него.

Строителство

Изграждането започва на 18-ти май 1961г. под наблюдението на екип от инженери. Стойността на проекта възлиза на 142,4 млн. щатски долара. В бункера са монтирани системи за управление и контрол и комуникационна система за наблюдение и защита.

Строителство (Снимка: ©http://atomic-annhilation.blogspot.com)

Във вътрешността

Офисният комплекс се състои от 13 триетажни сгради и две двуетажни. Те са свързани с коридори и рампи. Изградена е мрежа от филтри, които да улавят въздушни, химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. Сградите са поставени на специални амортисьори, за да издържат на всякакъв взрив или земетресение.

Изпитване на амортисьорите (Снимка: ©http://thememoryhole2.org)

Две врати, тежащи 25т, защитават вътрешността на комплекса. Един главен тунел с дължина 2км свързва северния и южния портал. При ситуация на взрив или ядрена атака комплексът може да осигури всякакви удобства за повече от месец на своите обитатели. Част от тях включват магазин, кафене и фитнес център. Комплексът разполага и със собствена електроцентрала, отоплителна и охладителна система. Това  е една от основните задачи – да се гарантира 100% надеждност на всички системи за поддръжка.

Вратата, тежаща 25т.(Снимка: ©https://www.thedenverchannel.com)

В бункера са разположени огромни резервоари за питейни нужди и за отопление и охлаждане. Гаранция за захранването при всякакви ситуации са банката за батерии за генераторите и резервоарът за дизелово гориво.

Искате ли да видите вътрешността на този уникален бункер?

Снимка: ©https://sputniknews.com

Той е бил отворен за обществеността до 1997г. След това всички обиколки са забранени, а достъпът е ограничен.

Част от бункерите са сменили своето предназначение и днес зад дебелите им стени може да откриете концертни зали, луксозни апартаменти, снимачни площадки.

Но част от тях все още се готвят за атака…

Траяна Цветкова

Асистент в Университет по архитектура, строителство и геодезия. Мотивирана и амбициозна. Вярва, че най-големият враг на креативността е съмнението.

Остави коментар

Close Menu