Излизането на САЩ от международното ядрено споразумение, подписано през 2015г., е една от най-обсъжданите теми днес. Франция, Германия и Великобритания изразиха съжалението си за решението на президента Доналд Тръмп, което беше част от предизборните му обещания. Споразумението беше и една от темите на срещата на европейските лидери в София.

Въпросът за ядрената заплаха ни кара да се запитаме как може да се спасим. Днес ще ви разкажем за един от най-впечатляващите бункери – този в Колорадо. Той е построен като център за бойни операции за командването на Североамериканската въздушна отбрана (NORAD). Представлява съвместна инициатива за сигурност, създадена за наблюдение на американското въздушно пространство от ядрена и ракетна заплаха.

Преди месец ви запознахме с новите предназначения на бункери по цял свят. Подземният команден пункт на NORAD няма аналог. Той е построен в средата на 60-те години на миналия век и се намира под тонове твърд гранит в планинския комплекс Чейен. Бункерът, наричан още „крепостта на Америка“, е проектиран да издържи на всякаква заплаха.

Архивна снимка (Снимка: ©http://thememoryhole2.org)

През 2006г. NORAD преместват основния си команден център към базата на Питърсън. Мнозина мислеха, че бункерът е затворен, но това не е така. Той остава команден център, а и много правителствени организации се помещават в него.

Строителство

Изграждането започва на 18-ти май 1961г. под наблюдението на екип от инженери. Стойността на проекта възлиза на 142,4 млн. щатски долара. В бункера са монтирани системи за управление и контрол и комуникационна система за наблюдение и защита.

Строителство (Снимка: ©http://atomic-annhilation.blogspot.com)

Във вътрешността

Офисният комплекс се състои от 13 триетажни сгради и две двуетажни. Те са свързани с коридори и рампи. Изградена е мрежа от филтри, които да улавят въздушни, химически, биологични, радиологични и ядрени замърсители. Сградите са поставени на специални амортисьори, за да издържат на всякакъв взрив или земетресение.

Изпитване на амортисьорите (Снимка: ©http://thememoryhole2.org)

Две врати, тежащи 25т, защитават вътрешността на комплекса. Един главен тунел с дължина 2км свързва северния и южния портал. При ситуация на взрив или ядрена атака комплексът може да осигури всякакви удобства за повече от месец на своите обитатели. Част от тях включват магазин, кафене и фитнес център. Комплексът разполага и със собствена електроцентрала, отоплителна и охладителна система. Това  е една от основните задачи – да се гарантира 100% надеждност на всички системи за поддръжка.

Вратата, тежаща 25т.(Снимка: ©https://www.thedenverchannel.com)

В бункера са разположени огромни резервоари за питейни нужди и за отопление и охлаждане. Гаранция за захранването при всякакви ситуации са банката за батерии за генераторите и резервоарът за дизелово гориво.

Искате ли да видите вътрешността на този уникален бункер?

Снимка: ©https://sputniknews.com

Той е бил отворен за обществеността до 1997г. След това всички обиколки са забранени, а достъпът е ограничен.

Част от бункерите са сменили своето предназначение и днес зад дебелите им стени може да откриете концертни зали, луксозни апартаменти, снимачни площадки.

Но част от тях все още се готвят за атака…

Заредете още от Траяна Цветкова
Load More In Конструкции

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Разрушението на Plaza Artz Pedegral в Мексико

„Архитектурата е живот или поне самият живот, който заема определена форма. Затова тя е ис…