Skip to main content
search

Представете си стадион с капацитет 3500 души, който се побира в 30 транспортни контейнера и може да бъде почти на 100% рециклиран!

Целта на проектантската група от Норвегия е да създадат място за публични събития от всякакъв тип, което да може да се използва многократно и да се транспортира в компактна, лека и широко разпространена форма. Тази амбициозна задача не възпрепядства архитектите да постигнат атрактивна визия. Фасадата е от надуваема свръхлека шестоъгълна мрежа.

Строежите на стадиони са свързани с голямо количество транспортни мероприятия, които имат много голям въглероден отпечатък върху околната среда. Употребата на лека конструкция, свежда транспортните дейности до минимум, като по този начин предлага устойчиво решение за строителство в динамичната градска среда. Друго положително качество на проекта е неговата многофункционалност.  Конструкцията може да бъде оборудвана с трибуни и леко слънцезащитно покритие. Стадионът може да помещава както спортни събития, така и концерти и различни временни мероприятия. Инженерното чудо се сглобява само за 2 седмици, а неговото разглобяване става два пъти по-бързо – за около седмица. Почти всяка част от конструкцията може да се рециклира.

Стадионът впечатлява със своята гъвкавост, мобилност и високи естетически качества. Норвежките архитекти предвиждат още и създаването на екологични варианти за транспорт на публиката до стадиона. Съобразяването с принципите за устойчиво развитие не се изчерпва само със строителните дейности. Важно е сградата да функционира природосъобразно.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu