Skip to main content
search

Бетонът, като най-използван строителен материал, е познат от 200г.пр.н.е., когато римляните започват усилено строителство на водопроводи, канали, високи кули, отбранителни тръби и др. Оттогава насам той се е превърнал в неизменна част от строителния процес и търпи множество подобрения и промени. Армиран, центрофугиран, предварително напрегнат… докато в един момент стигаме до „гъвкав“ бетон.

„Гъвкав“ бетон ли? Да, явно е възможно! Учени от Техническия университет в Нянянг, Сингапур създават уникалния „гъвкав“ бетон, който носи името ConFlexPave. Той се отличава с доста по-голяма устойчивост и здравина, сравнен с други видове от този строителен материал.

Повишената еластичност се дължи на добавката от полимерни микрофибри към бетонната смес.

Иновацията позволява създаването на продукция от предварително изготвени тънки плочи за настилка, което повишава сроковете на изпълнение. Очаква се това да е от голяма полза за инфраструктурни проекти и да съкрати времето, необходимо за изпълнението им, както и да улесни последващата поддръжката.

Откритието значително намалява дебелината и теглото на бетонните изделия.

Стандартният бетон съдържа смес от цимент, вода, пясък, едър добавъчен материал, а в някои случаи и минерални добавки. Това прави продуктът здрав, но и често податлив на пукнатини. Синтетичните фибри, които са добавени в ConFlexPave, решават този проблем, позволявайки на бетона да се огъва при увеличено натоварване.

„Гъвкавият“ бетон демонстрира повишено съпротивление и това гарантира неговата експлоатационна устойчивост.

С внимание към всички подробности екипът от Сингапур създава „гъвкавия“ бетон, който крие тайната си в прецизния избор на съставки и комбинацията им. Основната причина за интересното откритие са задълбочените анализи на процесите, които възникват при взаимодействие на бетона с различни вещества. Те са изследвани на микроскопично ниво.

Твърдите материали придават нехлъзгаща се повърхнина на текстурата, а микрофибрите, които са по-тънки от човешки косъм, разпределят товара към цялата плоча. В резултат, създаденият ConFlexPave е твърд като метал и минимум два пъти по-здрав от конвенционалния бетон.

През следващите две години „гъвкавият“ бетон ще бъде тестван под влияние на човешко и автомобилно движение.

 

Photo by Nanyang Technological University

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu