Проблем в Истанбул е липсата на достатъчно съществуващи зелени пространства. След като печели конкурс за създаване на нов централен парк, студио Dror започва изпълнението на интригуващият Parkoman Park. Концепцията е за парк, изпълнен с иновативни интервенции като начин да окуражат интеракцията общество-природа. Parkoman Park ще се намира на шест мили северно от центъра на Истанбул.

Представен като „Любовна история между хората и природата, горският парк Parkoman ще даде възможност на местните да си отдъхнат и да се забавляват сред природата. Множество детски площадки, пътеки, криволичещи около стволовете на дърветата, водни огледала, люлки и хамаци, гиганстски батут и множество арт инсталациии фонтан във формата на куб са само част от съоръженията, които са представени в проекта.

Архитектите от Dror са били изправени пред предизвикателството да предоставят върнат хората към природата. Тяхното решение е да запазят съществуващата гора и да се намесят измежду нея, без да нарушават целостта й. Едновременно с това те я насищат с интригуващи динамични структури.

Паркът започва с познати паркови форми и бавно се трансформира в изненадващи органични структури, скрити надълбоко в гората. Посетителите имат възможност за избор сред множеството атракциони и зони за отдих.

Генералният план формира пет основни зони. Всяка от тях е проектирана по начин, по който да събуди определена емоция. Взаимодействие и игра са насърчени навсякъде посредством различни материали, форми и усещания.

Пространството на парка цели да намали ежедневното градско безпокойство и да върне хората към хармонията на природата.

Оставянето на всяко едно дърво на първоначалното му място е жест, който показва ангажимента отдаването на значение на съществуващото. Природата е реинтегрирана в градския начин на живот. Намесата е сериозна, но в същото време изпълнена с лекота и финес, които провокират внимание.

Photos by © DROR

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Кристин Джалова
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Вижте кои са победителите в конкурса на STROIINFO
И още за гласовете на архитектурата, за които ни разказвахте

През изминалите три седмици се проведе конкурсът „Гласът на архитектурата“ на …