Skip to main content
search

Кой не е мечтал да живее в някое дърво като малък, да е предпазен в уютна хралупа в стъблото на внушителен столетник или пък да прекарва дните си сред клоните? Някои къщи са построени с яркия спомен за тези детски фантазии. Те могат да използват структурната устойчивост на стъблото и клоните му или да осъществяват мечтата за топлата хралупа. И, както обикновено се случва с най-естествените и традиционни неща в човешкия бит, в къщи-дървета се живее или заради лукса, или заради непосредствената необходимост. Някои живеят в дървета и от загриженост към околната среда.

Следните десет къщи варират от такива, построени за супербогаташи, до крайно фукнционални и достъпни.

Къщите Baumraum съчетават класическите представи за проста дървена конструкция, съчетана със съществуващо дърво, и модернистичния подход във формообразуването, с чисти очертания и ъгли. Тези наглед противоречащи си концепции всъщност изграждат хармоничен образ, едновременно съвременен и традиционен, с посланието за екологичен начин на мислене. Архитектите от Baumraum са опитни, но експериментаторски настроени и добре запознати с типовете и структурните възможности на различната дървесина, както и с влиянието върху околната среда.

Мобилните, трайни и симпатични къщички, наречени Free Spirit Spheres пък могат да бъдат окачени на всчко – от дървета, през сгради, та до опасно надвиснали скали. Мрежи от окачвачи и ремъци буквално и метафорично прикрепят сферите към техните локации. Точно четири опорни точки са необходими, за да носят цялото тегло на сферите. Всяка от тях е устойчива на воден напор и удари, изработена от вътрешна рамка от ламинирано дърво и екстериор от чисто фибростъкло.

4Treehouse от Лукаш Кос се носи като триетажен японски фенер на кокили. Намира се окачена на 4 съществуващи дървета, доказвайки, че всяка площадка за строеж може да се овладее с правилния подход.

TreeHouse Workshop е компания, базирана в Сиатъл, специализирана в конструкирането на къщи-дървета. Изпълняват приблизително по една къща на месец. Къщите варират според категорията, като някои от тях, парадоксално, включват и камина!

02 Sustainability Tree House противоречи на много от клишетата, асоциирани с типичната къща-дърво. Парадигмата за приличаща на кутийка дървена структура е заместена от светла и просторен геодезически купол, изискващ много малко материал за изграждането си и оказващ минимална вреда на дърветата, за които е окачен (тъй като е окачен посредством кабели, а не болтове). Проектиран е за жилищни, социални и медитационни цели.

Разбира се, не всички къщи-дървета са авангардни примери на съвременния дизайн, комбиниран с устойчивост – някои хора, като тези на снимката горе, живеят в много по-традиционни къщи. В джнуглите по долината на река Браза в индонезийската провинция Папуа местните племена бавно са проправили пътя си нагоре към короните на дърветата, за да избегнат опасности, идващи от диви животни, както и от тях самите. Сега някои от резиденциите се намират на цели 30 м височина.

Тази възхитителна виетнамска къща е къща-дърво в напълно нов смисъл на израза и привлича туристи и гости от целия свят. Разбира се, не всеки може да получи разрешение да построи такава къща: инициаторката и собственичка е дъщеря на бивш виетнамски президент. На туристите дори е позволено да остават за през нощта.

Едно е да се оковеш във вериги за дърво символично с цел да го запазиш, съвсем друго е да живееш в него! За да запазят дървета на над 4 века, група активисти прави точно това – живеят на импровизирни платформи, окачени за вековните дървета, което представлява най-високата къща-дърво в света. Интелигентен дизайнер е разработил концептуални стратегии за продължаването на идеята. Тези структури не само свързват столетниците, изграждайки среда за обитаване, но и опазват околната среда.

Какво ако, вместо да се строи къща-дърво, тя се отгледа? Комбинация от скеле и други системи може да бъде използвана за направляването на процеса на растеж на тези подчертано концептуални дървета в продължение на години. Лози, корени и дървета могат да се превърнат в органични строителни материали, които да създадат гъвкав скелет за реализирането на необикновени идеи. Прозорците могат да бъдат изграждани от гъвкави соеви мембрани, които ще се изменят, докато дървото расте.

Проектът Sybarite («изнежен любител на лукса») комбинира мудулния дизайн със слабото влияние върху околната среда. Внимателно са преценени най-добрите гледки към околността, както и най-добрите възможности за обилно естествено осветление при изготвяне различните части на къщата. Скромните фундаменти са проектирани така, че да минимизират вредата за кореновите системи на дървеата и повърхностите слоеве от терена. Събирането на дъждовна вода, слънчевите панели, системите за концентриране на ветрова енергия и други устойчиви елементи правят къщата почти изцяло енергийно независима.

Hobelix

Every beginning is difficult but extremely essential.

Остави коментар

Close Menu