Skip to main content
search

Архитектурното проектиране борави с нещо много важно и основополагащо – оразмеряване, принципи и методики, които са установени след стотици години на анализи и експерименти. Моделът, който е послужил за определянето им, е човешкото тяло с неговите статични положения и движения. Тази мерна единица определя известни минимуми и площи за нормално и пълноценно функциониране на ежедневните дейности. Всеки установен размер има своята конкретна причина. Студентите по архитектура ги изучават в подробности и по време на този процес разбират как да боряват адекватно и логично с пространството.

Размерите на мебелите варират, но винаги са ограничени в определен диапазон. Дори цели помещения могат лесно и бързо да бъдат проектирани и оразмерени, като се вземат предвид шаблонните размери. Оказва се, че понякога е дори е по-лесно да се използва минимумът необходимо пространство.

Когато всичко е толкова, колкото трябва да бъде, няма място за нищо излишно.

В това се крие прецизността на архитекта. Боравейки с простички и ясни форми и пространства, оптимизирани във функцията си посредством установените вече размери, той може да извлече много от потенциала на интериора.

Полският архитект Якуб Шешни „изстисква“ максимума от минималното, създавайки Keret House. Той твърди, че това е най-тясната сграда в света. Шешни описва проекта като най-голямото предизвикателство в живота си. Мебелите са правени по поръчка и  запълват плътно ограниченото пространство. Двуетажната стоманена структура няма прозорци.

В най-широката си част къщата е едва 152см.

Вдъхновение за архитекта е било самото пространство, на което се натъкнал случайно. То било твърде широко за улица, но напълно достатъчно за нещо друго. Алеята между двете съществуващи сгради във Варшава му се е сторила отлично място за „вмъкване“ на още една. Въпросът обаче бил друг – кой би живял на такова място? Със сигурност обитателят може да бъде само човек, който харесва живота в уединение, дори може би граничещ с отшелничество.

С проектирането на Keret House полският архитект осигурява временен дом на пътуващи писатели. Мястото е толкова уникално и необичайно, че може да се възприеме и като вид вдъхновение. Когато нямаш място, където да разгърнеш движенията и дейностите си, остава да дадеш свобода на това, което е отвъд материалното. Въпреки размерите си, Keret House функционира пълноценно, предоставяйки необходимото за нормално съществуване. Клаустрофобичното чувство отчасти е премахнато поради голямото количество естествена светлина.

           

Проектът е осъществен в колаборация с израелския писател Етгар Керет.

Резултатът е архитектура, създадена да твори изкуство (или самата тя да бъде такова?).

По същество триъгълната сграда е проектирана за един обитател. Тя има за цел да му осигури достатъчно пространство за работа и почивка. В действителност обаче едва ли можеш да стоиш затворен за дълго време вътре.

Друг е въпросът за вписването в градската среда. Къщата е разположена между две типични за региона сгради, пресъздаващи различни исторически периоди. Очевидно е, че Keret House е в констраст със заобикалящото и проектът изобразява дързък жест към общовъзприетото. От друга страна, самата концепция на проекта действа повече като арт инсталация, отколкото като строителен обект.

 

Photos by Bartek Warzecha © Polish Modern Art Foundation.

Кристин Джалова

Архитект, който споделя силен интерес към различни мащаби на проектирането - от интериор, през жилищни сгради, до градоустройство. Анализира взаимовръзките между нивата и търси успешните намеси в сложния градски контекст. Смята теорията на архитектурата за необходима основа на успешната практика, а всяка една статия за малък проект, който отваря нови хоризонти, размисли и диалог.

Остави коментар

Close Menu