Декан на строителния факултет - Фантина Рангелова

Проф. д-р инж. Фантина Рангелова – декан на строителния факултет в УАСГ, сподели в интервю мнението си за Академия Лидерите.

Смятате ли, че Академия Лидерите ще бъде от полза за студентите?

-Структурата на университета и установеният начин на преподаване подготвят студентите като добри специалисти, но Академията предлага една по-тясна връзка между бизнеса и университета чрез решаването на практични проблеми и конкретни задачи.

Академия Лидерите е първата по рода си инициатива, която може да бъде гледана, както като допълнение на програмата в университета, така и като едно добро следдипломно обучение.

Академия Лидерите може ли да бъде едно естествено продължение на обучението в университета?

-Хубаво е да се спазват традициите например по отношение на  качеството на подготовката, но формите на обучение трябва да отговарят на динамичността на нашия свят. Чрез връзката, която академията предлага между студентите и бизнеса се осигурява едно естествено преминаване на младите специалисти от обучението към практиката в работата. На запад се дават повече възможности за развитие и реализация на младите хора, които тук все още не са достатъчно активни, нито в професионалния, нито в обществения живот.  Студентите имат много качества, но за съжаление не им се подсказва начинът, по който могат да се изяват и не се отдава достатъчно внимание на инициативите, които се организират в тяхна полза.

Смятате ли, че студентите трябва да са по-активни по време на своето обучение?

-Проблемът тук е двустранен, от една страна строителните фирми не са достатъчно активни към студентите и не търсят кадри в университетите, не участват активно в подготовката на младите специалисти. От друга страна има нужда от кадри, но не винаги младите специалисти успяват да се реализират, както очакват. Сближавайки институцията на университета с бизнеса ще се улесни достъпа до работни места под формата на летни стажове, където да могат да се запознаят с практическата страна на работата.

Университетът създава ли атмосфера доближаваща се до тази на работната среда?

-Един от проблемите на УАСГ е липсата на връзка между отделните специалности. Студентите трябва да умеят да работят в екип съставен от представители на всяка специалност и да знаят как да общуват на един общ език. Работи се в тази посока като пример за това е работилница от миналото лято за пространството пред Централна гара в София. Обществото няма отношение към развитието на младите специалисти, защото няма създадени традиции в тази посока.

Академия Лидерите ще даде възможност на студенти от различни специалности да работят заедно като екип и да усвоят умения за комуникация и продуктивна съвместна дейност.

Съществуват липси във връзката между компаниите в строителния сектор и университета като институция, но Академия Лидерите може би ще се превърне в първа крачка към поредица от инициативи стремящи се към естественото преминаване на младите от формата на обучение към работното място, както и едно практическо продължение на срещите на „Лидерите, които строят“.

 

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Личности

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…