Декан на строителния факултет - Фантина Рангелова

Проф. д-р инж. Фантина Рангелова – декан на строителния факултет в УАСГ, сподели в интервю мнението си за Академия Лидерите.

Смятате ли, че Академия Лидерите ще бъде от полза за студентите?

-Структурата на университета и установеният начин на преподаване подготвят студентите като добри специалисти, но Академията предлага една по-тясна връзка между бизнеса и университета чрез решаването на практични проблеми и конкретни задачи.

Академия Лидерите е първата по рода си инициатива, която може да бъде гледана, както като допълнение на програмата в университета, така и като едно добро следдипломно обучение.

Академия Лидерите може ли да бъде едно естествено продължение на обучението в университета?

-Хубаво е да се спазват традициите например по отношение на  качеството на подготовката, но формите на обучение трябва да отговарят на динамичността на нашия свят. Чрез връзката, която академията предлага между студентите и бизнеса се осигурява едно естествено преминаване на младите специалисти от обучението към практиката в работата. На запад се дават повече възможности за развитие и реализация на младите хора, които тук все още не са достатъчно активни, нито в професионалния, нито в обществения живот.  Студентите имат много качества, но за съжаление не им се подсказва начинът, по който могат да се изяват и не се отдава достатъчно внимание на инициативите, които се организират в тяхна полза.

Смятате ли, че студентите трябва да са по-активни по време на своето обучение?

-Проблемът тук е двустранен, от една страна строителните фирми не са достатъчно активни към студентите и не търсят кадри в университетите, не участват активно в подготовката на младите специалисти. От друга страна има нужда от кадри, но не винаги младите специалисти успяват да се реализират, както очакват. Сближавайки институцията на университета с бизнеса ще се улесни достъпа до работни места под формата на летни стажове, където да могат да се запознаят с практическата страна на работата.

Университетът създава ли атмосфера доближаваща се до тази на работната среда?

-Един от проблемите на УАСГ е липсата на връзка между отделните специалности. Студентите трябва да умеят да работят в екип съставен от представители на всяка специалност и да знаят как да общуват на един общ език. Работи се в тази посока като пример за това е работилница от миналото лято за пространството пред Централна гара в София. Обществото няма отношение към развитието на младите специалисти, защото няма създадени традиции в тази посока.

Академия Лидерите ще даде възможност на студенти от различни специалности да работят заедно като екип и да усвоят умения за комуникация и продуктивна съвместна дейност.

Съществуват липси във връзката между компаниите в строителния сектор и университета като институция, но Академия Лидерите може би ще се превърне в първа крачка към поредица от инициативи стремящи се към естественото преминаване на младите от формата на обучение към работното място, както и едно практическо продължение на срещите на „Лидерите, които строят“.

 

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Карина Дикова
Load More In Личности

One Comment

 1. Валентин

  октомври 5, 2016 at 9:07 pm

  Имам проблем с коминно тяло в 6 етажен блок строен преди 30 години.
  Моля да бъда насочен към специалист по тяхното проектиране и изграждане.
  Искам среща с този архитект.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Какво е добавена стойност разказват Хилти България

За методите на предприемаческото развитие и какви са стратегиите за успех говори екипът на…