Skip to main content
search

Центърът „Гейдар Алиев“ (Heydar Alieyv Center) се простира на площ от 101,801 кв. м и напълно контрастира на строгата съветска архитектура, която преобладава в Баку. Името си взима от Гейдар Алиев, лидер на совиетите през 1969 – 1982 и президент на Азербайджан 1993-2003 година. Изграден с типичните за Заха Хадид извивки и плавни линии, културният център е знаково гражданско пространство, в което се поместват музей, аудитория с хиляда места и изложбена зала. Проектът е първият архитектурен обект, печелил награда за „Дизайн на годината“ (2014), а Хадид е първата жена, спечелила високото отличие в конкурса.

Конкурсът ежегодно отличава най-новаторските и интересни проекти от 70 номинирани кандидатури в категориите архитектура, дизайн, мода, мебели, графика, продуктов дизайн и транспорт. След това седемте одобрени от експерти проекта се борят за годишната награда „Дизайн на годината“. Интересно е, че проектът за центъра „Гейдар Алиев“ на Хадид победи предложения като автомобилния дизайн на Volkswagen XL1.

Отдалечавайки се от суровите и строги линии, характерни за съветската архитектура, центърът „Гейдар Алиев“ символизира една стъпка към по-оптимистично и модерно бъдеще за Азербайджан. За да постигнат съвършенство, проектантите използват бетонни панели, подсилени със стъклени влакна. С тях са изградили нагънатите повърхности на стените, а остъклените части и входовете са разположили в отвори между отделните конструкции. Гладките повърхности на екстериора, наподобяващи бяла черупка, продължават хармонично и в интериора на културния център. Стъпаловидни балкони дават поглед към отделните нива и пространства на културния център, като същевременно разкриват и панорамни гледки към града.

За построяване на сградата се комбинират две системи – стоманобетонна конструкция и пространствена рамкова конструкция. За да се постигнат широки отворени помещения, които позволяват на посетителите да усетят флуидността на пространството, вертикалните елементи са погълнати от обвивната крива на окачените фасади. В тази архитектурна композиция, ако повърхността е музика, тогава браздите между панелите са ритъмът. Многобройни проучвания на терена и неговите изменения водят до постигането на точно тази форма, така че да се получи максимално преливане между пейзажа и сградата. Браздите показват мащаба на проекта, те подчертават непрекъснатата трансформация и подчетават движението на плавната геометрия, предлагайки прагматично решение на коструктивни проблеми като производство, манипулиране, транспортиране и монтаж.

За да се подчертае връзката между интериора и екстериора на Гейдар Алиев поведението на светлината е внимателно проучено.

Дизайнът на осветлението разграничава възприятието на сградата през деня и през нощта.

През деня сградата отразява светлината, променяйки постоянно външния вид на сградата, в зависимост от часа и точката на наблюдение. Изборът на стъкло с полупрозрачна повърхност, дразни любопитството на зрителя, чрез своите отблясъци, но без да разкрива плавните траектории на пространствата вътре. През нощта осветлението плавно преминава от интериора в ектериора, подчертавайки обвързаните помежду си повърхности.

Проектът за центъра еволюира от проучвания на топографията на терена в поглед към развитието на широка културна дейност. Уникалният дизайн запечатва в своя контекст открилите се пред нацията бъдещи възможности за културно разрастване.

Карина Дикова

Студент по архитектура в УАСГ.

Остави коментар

Close Menu