Победителите в Дубай Експо 2020 бяха обявени, три павилиона, който ще заемат главно място в експото. Тринадесет големи архитектурни компании участваха в конкурса обявен от Emaar през юли 2015.

Темата на Експото ще бъде „Свързваме умовете, създаваме бъдещето“ (Connecting Minds, Creating the Future), а трите избрани павилиона ще отговарят на темите за устойчивост, мобилност и възможност. Решаващи за решението на журито бяха устойчивостта и подвижността на предложените проекти, за да бъде възможна пълната им функционалност и след като експото приключи през 2021 година. Следните фирми бяха избрани да създадат дизайн по всяка от трите теми:

Павилионът на възможността.

Печелившият проект по темата възможност е по идея на BIG (Bjarke Ingels Group). Концепцията на павилиона е базирана върху тезата, че съвременният градски живот е комбинация от културен обмен, глобални икономически тенденции и комуникационни технологии. Друг критерий за успех е устойчивостта и дълготрайността на предложената структура и тя да продължи да съществува като забележителност и функционална сграда и след като шестмесечното събитие приключи през 2021.

14.03(2)

Мобилният павилион.

Световно известната фирма Foster + Partners, базирана в Лондон, направи предложението, което победи в категорията мобилност. Техният дизайн бе извлечен от близо четири десетилетия на първокласни проекти, сред които Dubai’s The Index building и градоустройството на Масдар сити.

 

14.03(3)

Устойчив павилион.

Печелившият проект по тази тема е на Grimshaw Architects и ще се превърне в дълготраен технологичен успех. Известни са с проектите си в областта на устойчивата архитектура, друг техен проект е Рай в графство Корнуол (Eden project in Cornwall, UK), който представлява ботаническа градина с две оранжерии, всяка съставена от няколко геодезически купола, в които са събрани растения от цял свят.

14.03(1)

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Плоският покрив: отвеждане на водата по нов начин
Решение, което спестява време и излишен товар

Що се отнася до покривите, се оказва, че имате далеч повече възможности как да покриете сг…