Воден от желанието да намери алтернативи на масово използваните конструктивни материали, Майкъл Грийн, ръководител на Michael Green Architecture, издаде дългоочакваното си проучване „Високите дървени сгради”. Документът от 200 страници насърчава архитекти, инженери и дизайнери да надскочат ограниченията на традиционното мислене и да покажат, че дървото е напълно приложим за високите сгради материал. Освен това целите на научния труд представят и ползите на дървения материал по отношение на природата и на икономиката. Авторът обяснява, че : „ за да забавим и да редуцираме емисиите от вредни за атмосферата газове, както и за да намерим устойчиви методи за строеж, трябва да анализираме из основи начина, по който градим сградите си – от техните носещи структури до най-малките им детайли”. Високите сгради по света се изграждат предимно от стоманобетон и от стомана – два материала, които с качествата си са се утвърдили през годините. Но с настъпването на сериозните климатични промени е наложително да се революционализира строителната индрустрия. Според научното изследване на Грийн производството и транспортирането на бетона предизвиква приблизително 5% от въглеродните емисии в атмосферата, което е над 10 пъти повече от тези от въздухоплаването.

„Високите дървени сгради” представя нов начин за конструиране във високото строителство, посредством природосъобразен, възобновим и силен материал, който ако бъде добиван умерено, би спомогнал за драстичното редуциране на парниковия ефект.

Новият конструктивен модел за високи сгради е познат като ‘Finding the Forest Through the Trees’ (FFTT) или „Намиране на гората чрез дърветата”. Структурното решение се оповава на употребата на дървени панели, получени чрез наслагване на определен брой слоеве от дървени влакна. За да останат конкуретни на масово използваните във високото строителство материали, обработените със специални лепила дървени елементи осигуряват и надеждна защита срещу пожар.


Целящ да докаже твърденията в научния си труд, Майкъл Грийн разработва проект за 30-етажна сграда във Ванкувър. Тя се ще бъде изградена въз основа на системата FFTT. Състои се от централно ядро, съчетаващо в себе си солиден асансьор и стълбищна клетка. Подовите плочи се правят изцяло от дърво. Освен носещите дървени греди, в системата са добавени и стоманени такива, за да се осигури еластичност срещу ветрови и земетръсни сили. Бетон е употребен само за основите на структурата. От гледна точка на архитектурата, тази система придава по-флексабилни качества на интериора. Възможна е отворена планова организация, както и повече вътрешно пространство чрез използваните по-тънки ограждащи и преградни дървени стени.

Майкъл Грийн вярва, че с продължаване на изследванията си след време ще бъдат възможни и дървени сгради с повече от 30 етажа. Разработката му дава сериозен тласък в посока на устойчивия дизайн в архитектурата и освен това е логичен отговор към така необходимото еко строителство.

Остави коментар с Facebook

Заредете още от Hobelix
Load More In Архитектура

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

YTONG с нова гама блокове за зидане
Ксела България представи новите строителни материали от серията

„КСЕЛА България“ ЕООД като водещ производител на строителни материали непрестанно се стрем…