Skip to main content
search

Парковете са това, което променя облика на един град и го превръща в по-добро място за живеене. Те променят средата, нивата на шум и прах, както и влияят на настроението на живущите в него. С това са се заели и в град Пловдив.

През тази година предстои изграждане на нов парк в ж.к. „Тракия“ между бул. „Освобождение“ и ул. „Григор Божков“. Той ще заеме мястото, което досега беше предназначено за цирк в града. Ще бъде с площ от почти 10 декара.

Новият парк в ж.к. Тракия Снимка: www.plovdivtime.bg

Това е поредния нов проект за Пловдив, концентрирал се не само в ремонти, нови тротоари и паркоместа, но и в един по-зелен облик на града. В новия парк освен растителност, ще има и детски площадки, сцена, можество беседки и габиони, които ще го отделят от останалото пространство, богато на шум и прах.

През април 2017 г. общинските съветници гласуваха промяна на статуса му с предназначение „За спорт, атракции и зеленина“. Така се предотврати теренът да се превърне в поредното място за застрояване. Зоната е силно застроена и тази промяна я превръща в нов „лъч светлина“ за жителите на втория по големина град в страната ни.

Другият парк, който предстои да бъде изграден през следващите пет години в Пловдив, е с площ 660 декара и инвестиция от над 4 млн. лева. Ще се намира съвсем близо до парк „Отдих и култура“, в близост до Гребния канал. Ще бъдат засадени над 14 000 дървета и над 5000 храсти. Зоната е с много голяма площ и за нея се предвижда да бъдат изградени велоалеи, както и еко пътеки. Залесяването му е разделено на 4 етапа. Първият от тях започва през тази година и за него са предвидени 800 000 лева.

Освен че става все по-зелен, Пловдив е прочут и с богатата си културна програма, достойна да го превърне в европейска столица на културата през 2019 г.

Друг пример за зелен град е Бургас. Все още сме далече от постигнатите резултати на големите европейските градове, но това е една добра стъпка за промяна.

Зелената система на един град е неговото богатство“- казва ландшафтния архитект Юлия Кръстева.

Колко са важни зелените системи в градското пространство и как един град да не се наложи да бъде на „командно дишане“ може да прочетете тук.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu