Парковете са това, което променя облика на един град и го превръща в по-добро място за живеене. Те променят средата, нивата на шум и прах, както и влияят на настроението на живущите в него. С това са се заели и в град Пловдив.

През тази година предстои изграждане на нов парк в ж.к. „Тракия“ между бул. „Освобождение“ и ул. „Григор Божков“. Той ще заеме мястото, което досега беше предназначено за цирк в града. Ще бъде с площ от почти 10 декара.

Новият парк в ж.к. Тракия Снимка: www.plovdivtime.bg

Това е поредния нов проект за Пловдив, концентрирал се не само в ремонти, нови тротоари и паркоместа, но и в един по-зелен облик на града. В новия парк освен растителност, ще има и детски площадки, сцена, можество беседки и габиони, които ще го отделят от останалото пространство, богато на шум и прах.

През април 2017 г. общинските съветници гласуваха промяна на статуса му с предназначение „За спорт, атракции и зеленина“. Така се предотврати теренът да се превърне в поредното място за застрояване. Зоната е силно застроена и тази промяна я превръща в нов „лъч светлина“ за жителите на втория по големина град в страната ни.

Другият парк, който предстои да бъде изграден през следващите пет години в Пловдив, е с площ 660 декара и инвестиция от над 4 млн. лева. Ще се намира съвсем близо до парк „Отдих и култура“, в близост до Гребния канал. Ще бъдат засадени над 14 000 дървета и над 5000 храсти. Зоната е с много голяма площ и за нея се предвижда да бъдат изградени велоалеи, както и еко пътеки. Залесяването му е разделено на 4 етапа. Първият от тях започва през тази година и за него са предвидени 800 000 лева.

Освен че става все по-зелен, Пловдив е прочут и с богатата си културна програма, достойна да го превърне в европейска столица на културата през 2019 г.

Друг пример за зелен град е Бургас. Все още сме далече от постигнатите резултати на големите европейските градове, но това е една добра стъпка за промяна.

Зелената система на един град е неговото богатство“- казва ландшафтния архитект Юлия Кръстева.

Колко са важни зелените системи в градското пространство и как един град да не се наложи да бъде на „командно дишане“ може да прочетете тук.

Заредете още от Дарина Андреева
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

СИМВОЛ НА ЕДИНСТВОТО
Най-високата статуя в света

Индия е дом на голяма част от най-високите статуи в света. Издигайки се сред една от най-п…