Екологичен градски квартал за обитаване и труд се изгражда в момента в китайския град Кингдао на брега на Жълто море. Проектът е на архитектите von Gerkan, Marg & Partners. Първата копка беше направена едва вчера, на 6 декември 2011 със символичен жест на Енрст Бургбахер, секретар на немското Федерално министерство на икономиката и Уанг Чао, китайския заместник-министър на икономиката.

Строежът на китайско-немския екопарк следва споразумение между двете страни, подписано от Федералното министерство на икономиката и Федералното министерство по околната среда по време на визитата на Ангела Меркел в Китай през юли 2010. Срокът на поетите ангажименти е 2015 година.

С подкрепата на немското Общество за устойчиво строителство и фирмата Transsolar Consultants, архитектите разработили списък с критерии и мерки, внедряващи възможно най-много източници на възобновяема енергия. В допълнение към вятърните и водните мощности, както и геотермалната енергия, екопаркът се концентрира предимно върху соларната енергия. Условията за нейното оползотворяване са много добри в Кингдао, който се радва на повече от средния брой слънчеви дни в годината.

С повече от 10 km2 площ новият градски район ще бъде почти колкото областта Берлин Мите в Германия. Строителната площадка се простира от планинска верига на юг до залив на Жълто море на североизток. В цялостния дизайн архитектите са отразили специфичния ландшафт на Кингдао с неговите скални образувания, редуващи се със зелени полета.

Проектът включва 8 квартала , наподобяващи индивидуални скални формации и с меките си градоустройствени контури оформят „природни коридори“. Късите разстояния между тях, многофункционалността, гъстотата и типът на сградите, високи не повече от 8 етажа, поддържат съхраняването на енергия в този бъдещ градски участък.

  • Винербергер ЕООД

    Винербергер е разполага с над 220 производствени мощности в 27 държави. Дейността на Винер…
  • Пери България ЕООД

    Световен лидер в производство и доставка на високотехнологични системни решения за изграж…
  • ТОНДАХ ГЛАЙНЩЕТЕН АД

    ТОНДАХ Глайнщетен е пазарен лидер в производството на керамични керемиди в Средна и Източн…
Заредете още от Hobelix
Load More In Градска среда

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Виж още

Винербергер ЕООД

Винербергер е разполага с над 220 производствени мощности в 27 държави. Дейността на Винер…