Skip to main content
search

Шри Ланка е тропическа островна държава с мултикултурна среда. На юг е покрита от гъста дъждовна джунгла, а на север се простират обширни савани. Разнообразието от растения на острова е огромно, а само палмите наброяват повече от 200 вида.

Наскоро отворен, хотелският комплекс “Wild Coast Tented Lodge” е най-новото попълнение на зеления остров.

Намира се в близост до националния парк Yala, вторият по големина и най-посещаван в страната. Той има най-голяма концентрация на леопарди. Проектиран е от Nomadic Resorts, компания с проекти, обслужващи хотелиерската индустрия с офиси в Холандия, Шри Ланка и Южна Африка. Техният екип е специализиран в устойчива архитектура, съвременни конструкции с бамбук и концепции за живи дървета.

Снимка: www.lvcreation.com

Разположен на южния край на страната, комплексът посреща първите си гости през ноември 2017 г. Състои се от 28 решетъчни бамбукови къщички със сводести тавани. Структурата им се състои в мрежа от бамбук и тиково дърво. Те са разположени около 5 големи езера и групирани така, че да изобразяват лапите на леопард. Всеки елемент е внимателно обмислен и изпълнен – от опънатото платно, внесено от Франция и сглобено на място, до тиковото и кожено обзавеждане, произхождащо от Южна Африка.

Снимка: www.archdaily.com

Архитектурата е вдъхновена от големите бели скални блокове, разпръснати в парка Яла. Високите сводести тавани и големите отвори позволяват естествена светлина, вентилация и външен изглед към Индийския океан. Слънчева инсталация ще покрие 40% от енергийните нужди, а отпадните води ще бъдат преработени и използвани за напояване.

Уникалният дизайн на Wild Coast Lodge се слива безпроблемно с околния пейзаж, благодарение на внимателно подбрани естествени материали. Органичната архитектура на еко курорта се вписва живописно към ландшафта на Яла, който включва гори и голямо пясъчно крайбрежие. Съществуващата растителност е запазена, за да се осигури пълна автентичност.

Интериорният дизайн е дело на Studio Bo Reudler. Докато архитектурата се съсредоточава върху външната форма на каменните блокове, вътрешността е пресъздадена чрез множество местни материали като камък, кварц, бамбук. Дизайнът на вилите е пресъздаден в модерен стил, включващ ръчно изработени медни вани, подове от тиково дърво и леопардови кожени акценти. Големите остъклени фасади предлагат красиви гледки към джунглата. Гостите могат да се насладят на автентична кухня в ресторанта на “Wild Coast Tented Lodge”, плувен басейн, библиотека и спа център, разположен на първа линия до плажа.

Снимка: www.blacktomato.com

“Петзвездния комплекс е предназначен да даде на посетителите усещането, което пресъздава парка Яла, усещайки флората, фауната и културата на района с минимално навлизане в пейзажа”, пише Nomadic Resorts.

Проектът е с инвеститор Resplendent Ceylon, дъщерно дружество на Dilmah Tea, известен с редица уникални курорти. Той построява комплекса за 2 години – от 2015-та до 2017-та г.

Целта е да предложим на любопитния пътешественик разнообразни преживявания, свързани с историята, културата и природата на Шри Ланка“, казва синът на основателя на Resplendent Ceylon, Малик Фернандо.

Устойчивостта, ландшафта и културното наследство се преплитат в дизайна на еко курорта “Wild Coast Tented Lodge”. В партньорство с фонда за опазване на дивата природа, те имат за цел да подобрят съвместното съществуване между хората и дивата природа.

Дарина Андреева

Студент във ВСУ "Любен Каравелов". Вярва, че вдъхновението е онзи порив на сърцето, който ни прави по-добри и ни кара да творим.

Остави коментар

Close Menu